Kojení čtyřměsíčního miminka každou hodinu

Kateřina    22.11.2012, 15:22

Dobrý den, mám čtyřměsíční miminko, které je od narození plně kojené, nemá ani nikdy nemělo dudlík ani lahev. Kojím ho "kdy si řekne". Asi dva měsíce jsem bojovala s kandidózou, ale kojila jsem stále stejně. Ráda bych se zeptala, v jakých intervalech by se takto staré miminko mělo krmit. Pediatrička i její zástupkyně po dobu dovolené mi tvrdí, že od šestinedělí by miminko mělo jíst po třech hodinách a pokud chce jíst dříve, mám ho "nějak zabavit". Zatím jsem to nijak nelámala přes koleno, protože nechci dítě nechat dvě hodiny řvát jen proto, abych dodržela normu... V noci spí cca 6 hodin v kuse, pak ho nakrmím, bohužel dlouho uspávám - cca hodinu, a pak spí ještě několik hodin (2-3). Přes den spí dopoledne cca hodinu, odpoledne 2,5 hodiny. Ale přecejen, není kojení každou hodinu (kromě spánku) u takto "velkého" miminka už moc často? Pokud ano, absolutně netuším, jak docílit delších intervalů, pokud dítě nechci nechat vyřvat. Moc děkuji za Vaši radu.

Milá Kateřina,

všetky bábätká potrebujú byť dojčené vtedy, keď o dojčenie prejavia záujem, niektoré sa chcú dojčiť veľmi často, niektoré menej často, a pretože dojčenie spĺňa okrem príjmu materského mlieka aj mnohé ďalšie funkcie (upokojovanie, zaspávanie, zohrievanie, odstraňovanie bolesti, sprostredkúva veľmi potrebný telesný kontakt a pod.), tak sa bábätká často dojčia aj bez ohľadu na to, či pre chvíľkou pili, a ak sa dobre napijú, môžu chcieť byť na prsníku aj dlho. Toto všetko je normálne. Dojčenie každú hodinu i častejšie je bežné. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. Dojčenie tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin.

Nie je vašou úlohou, aby ste sa snažili docieliť nejaké intervaly či aby ste miesto dojčenia bábätko nejako zabávali. Naopak ponúkajte dojčenie kedykoľvek ako prvú reakciu na signál bábätka, budete tak napĺňať mnohé jeho potreby tým najideálnejším sposôbom. Nenechávajte bábätko plakať, plač je komunikácia, prosba bábätka o pomoc a dojčenie je vo väčšine prípadov vhodná odpoveď alebo minimálne poskytne čas a energiu na nejakú ´dalšiu odpoveď.

Žiadna norma/časový interval/číslo nie je pre dojčenie stanovená ani určujúca. Dojčenie je vzťah, nielen potrava, vzťah sa nedá časovať či nastaviť na intervaly.

Prečítajte si aj túto predchádzajúcu otázku na podobnú tému:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=417

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=595



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení čtyřměsíčního miminka každou hodinu