Reflux a príkrmy

Eva Žuffová    23.11.2012, 19:33

Dobrý deň, náš synček trpí od 4.dňa na skrytý reflux. Bol nam diagnostikovaný osteopatom. Teraz má chlapček 4 mesiace. Reflux sa zlepšil ( už nemá tak často pálenie záhy a nerobí mostíčky) ešte stále však potrebuje grgať viackrát počas kojenia alebo si počas kojenia aj niečo vygrckať. Vidím, že ho to pri kojení čoraz viac vyrušuje a znervózňuje. Posedné týždne sa po 2.-3. grgu už nechce prisať, radšej cmúľa prstíky, hoci vidím že by ešte papal. Alebo sa prisaje s plačom. Niekedy počas pitia zrýchlene dýcha a škrabe sa po hlávke a v uškách. Proste akoby mal z kojenia stres. Čítala som dokument o štrajku pri kojení a správa sa podobne, príčinu vidím ale práve v nutnosti často grgať počas kojenia. Cumeľ nemal, fľašku len prvé dni v pôrodnici. Spíme spolu v noci a cez deň spí v šatke, aj sa tak cez deň kojíme ( inak sa mu nedá). Prospieva dobre. Podľa mojich informácií by sa to grganie/ reflux malo zlepšiť po prvých príkrmoch. Myslíte že by mu pomohlo začať pomaly zavádzať príkrmy už od 5. Mesiaca? Alebo ešte skôr? Viem že sa odporúča až od 6. mesiaca, ale neviem ako inak riešiť to grganie a nechcem, aby sa mi kvôli tomu predčasne odstavil. Ďakujem!

Milá Eva,

je zrejmé, že už ste si toho veľa o štrajku prečítali, a je pravda, že váš popis ho v mnoho pripomína. Je v podstate jedno, aký má štrajk pôvod, dokonca je pomerne jedno aj to, že bábätko dobre prospieva (väčšinou štrajkujú práve relatívne dobre prospievajúce deti). Podstatné je, ako vyzerá správanie bábätka. Pre to by svedčala aj skutočnosť, ktorú popisujete - a síce: to, že po viacnásobnom odgrgnutí sa už nechce prisať. Na príčine určite nie je odgrgnutie ako také.  Pretože otázka znie: Prečo to nerobil od začiatku? Prečo až teraz? Pravdepodobná odpoveď je: zníženie toku mlieka, ktoré nastalo pomerne nepozorovane, zatiaľ sa neprejavilo na priberaní, ale len na správaní bábätka. Riešenie je v takom prípade vo zvýšení tvorby mlieka.

Najlepšie by v tejto situácii stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste zistili, čo je príčinou takéhoto správania a podľa toho postupovať ďalej. Toto presahuje možnosti poradenstva cez internet. Je dôležité pozorovať dojčenie.

Ak by to bolo nevyhnutné, môžete začať zavádzať príkrmy aj skôr.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Reflux a príkrmy