Dieta s nizkou porodnou vahou - 8.my mesiac a dojcenie

Marianna    24.11.2012, 21:38

Dobry den, mam dcerku, ktora ma momentalne 7,5 mesiaca. Narodila sa v 37 tt, vaha 1670g a 41 cm. Mala 10 z 10 vitalnych funkcii a bola v inkubatore, ale bez pristrojov. Od 2. tyzdna je kojena, dovtedy som jej posielala mliecko. V 4. mesiaci na rizikovej poradni pre taketo deticky nas chvalili, ako rychlo si dobieha parametre, v 6 mesiaci korigovaneho veku /to mala takmer 7 mesiacov realneho veku/ nas prave vystrasili, ze zaostava vo vsetkych parametroch, hlavka, hrudnik, dlzka, vaha... ma 64 cm a 6,3 kg. Od augusta pribrala 900g. V tom case sme mali zavedene prikrmy - obed a zacala som s desiatou. Doporucli mi pridat vsetky prikrmy. Tak som pridala desiate, olovranty, vecere ... tj ovocne prikrmy a vecer kase. Dieta vsak papa malo, ona si aj z flasky, ked odstriekam mlieko alebo nutrilon som skusala, vypije max 120 ml. Kase zje 80 ml alebo 120, alebo 100 ako kedy chuti. Teraz jej asi idu horne zubky, lebo trpi nechutenstvom... V noci sa aj 4x zobudi, niekedy kazde 2 h a koji sa, uz som mala pocit, ze nemam mlieko, tak som jej znovu dala nutrilon, ale stale si zobrala malo a stale sa aj tak budila. Ja ten nutrilon som chcela dat, ze je sytejsi a ze snad aj rychlejsie priberie. Lenze som strasne zmatena - kedy ju mam dojcit, ked ona tak malo papa a po par lyzickach na desiatu (ak vobec nejaku zje) uz ani pocut o kojeni. po obede ani nehovorim. pediatricka mi povedala, ze z mliecka mi prosperovat nebude, takze mam pridavat prave tie prikrmy. Uz mam gulas z tolkych informacii, jedny hovoria dojcit co najviac este a druhi, aby som upustila od mlieka... prosim Vas, poradte mi, nechcem zanedbat davanie jej mlieka, kolko ho vlastne v tomto veku potrebuje denne? a kolko by mala zjest prikrmov denne? neurychlili sme zbytocne prechod na prikrmy a odstavili od mliecka? dakujem mockrat za akukolvek informaciu

Milá Marianna,

na vašu otázku je možné odpovedať len všeobecne, pretože by si jednoznačne vyžadovala osobný konktakt a vyhodnotenie celej situácie.

Ale základné princípy a kroky, ktoré treba urobiť zostávajú nezmenené:

a) prestaňte používať fľašku, je to kontraproduktívne, obzvlášť v situácii, keď vaše bábätko už pekne papá príkrmy, fľaška nie je potrebná

b) dojčenie je pre bábätko, špeciálne vaše bábätko vašej situácii mimoriadne dôležité a prvoradé. Okrem výživy mu poskytuje celý rad imunitných látok a faktorov, ktoré sa nikde inde nenechádzajú, materské mlieko poskytuje tisícky (skutočne, viac ako tisíc) látok, ktoré spolupôsobia, a je výživnejšie a vhodnejšie ako akékoľvek umelé mlieko.

c) ak vaše bábätko papá dostatočné množstvo príkrmov v dostatočnom množstve a zároveň je dojčené, tak nepotrebuje umelé mlieko. Čerstvá potrava je hodnotnejšia ako umelé mlieko. Prestaňte umelé mlieko používať.

d) nie je určené, aké množstvo materské mlieka by malo vaše bábätko vypiť, ale nech je jeho množstvo akékoľvek, je preňho zdrojom vzácnych a jedinečných a výživných látok. Malo by zmysel zhodnotiť príjem materského mlieka zo strany bábätka pozorovaním dojčenia, prípadne zvýšiť tvorbu mlieka, ak by to bolo potrebné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Zároveň by sa pozorovaním dojčenia dalo zistiť, či je spomalenie rastu spôsobené nedostatočným dojčením. Ak to tak je, tak je riešením zvýšenie príjmu materského mlieka. Ak je dojčenie dostatočné, potom treba hľadať príčinu inde.

e) okrem dojčenia je dôležité, aby príkrmy, ktoré podávate, boli dostatočne kalorické a výživné. Je dôležité, aby príkrmy boli PRIDÁVANÉ k dojčeniu, teda, aby dojčenie zostávalo na rovnakej úrovni a aby príkrmy boli navyše, nie aby obmedzovali dojčenie. Ak sú v poriadku aj príkrmy aj dojčenie, tak treba hľadať príčinu nedostatočného rastu v niečom inom a podstúpiť potrebné vyšetrenia na jej odhalenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieta s nizkou porodnou vahou - 8.my mesiac a dojcenie