Problemy s papanim starsieho dietata po prichode surodenca

Alena Dvornakova    11.12.2012, 20:36

Dobry den, nasa dcerka bude mat za par dni 2 roky, je tandemovo dojcena spolu s mladsim bratcekom (1 mesiac).Az do narodenia surodenca bola dojcena na poziadanie, avsak po prichode maleho som, zrejme nespravne, zacala podmienovat dojcenie (aspon obednajsie) tym, ze najskor spapa obed, pretoze takmer prestala jest (pocas mojej nepritomnosti - ked som bola v porodnici - krasne a bez problemov papala). Nikdy nebola velky jedak, avsak po narodeni maleho je kazde susto boj. Kedze si myslim, ze sa jedna najma o psychicky problem, snazim sa dojcenie neobmedzovat, aby sa s tym mohla vysporiadat. Avsak ked spapa za den 1 mrkvu, 4 lyzice polievky a par hryzov chleba, mam z toho obavy.Rozum mi kaze nenutit ju do jedla, avsak ak to necham len na nej, zjedla by len par kuskov ovocia a mrkvy, do vsetkeho ostatneho jej treba "pomoct".Nepomaha zatial ani vselijako lakavo naservirovane jedlo, spolocne jedenie zo spolocneho taniera,citanie ci ine'odputavanie pozornosti" pri jedle je u nas samozrejmostou. S vedomim, ze dcerka takmer nic nezjedla som nervozna pri jej dojceni a mam pochybnosti ci jej davat prsnik, nakolko mlieka je teraz podstatne viac, a tak ju zrejme zasyti samotne dojcenie.Moja najvacsia dilema teda je, ci mam dojcenie dcerky nejako podmienovat (napr. "Najprv spapas polievocku a potom dame mliecko" - vacsinou aj tak vobec nefunguje a este zvacsi jej odpor k jedlu), alebo ju do nicoho nenutit,nechat vsetko na nu, zmierit sa s tym, ze moja 2 rocna dcera okrem dojcenia takmer nic nepapa a cakat, ze sa to same upravi? Trapi ma ze to vnasa medzi nas napatie, citim to ja aj dcerka, rada by som nasla sposob ako opat dospiet k harmonii. Maju ine tandemovo dojciace mamicky podobnu skusenost? Poradte nam prosim. Vopred Vam dakujem za Vasu pomoc

Milá Alena,

táto skúsenosť nie je pre tandemovo dojčiace mamičky neobvyklá. Dôvodov je pravdepodobne viacero, mnohé staršie deti začnú piť veľké množstvo materského mlieka a jedlo teda odsunú na vedľajšiu koľaj. Ďalej dcérka veľmi potrebuje cítiť vašu prítomnosť a blízkosť, pretože toto je po narodení ďalšieho bábätka veľmi silná potreba a dojčenie ju napĺňa ideálnym spôsobom. Neobávajte sa o jej príjem jedla, toto sa upraví, obzvlášť, ak ju nebudete nútiť.

Dcérku prestaňte nútiť do jedla, jedlo jej len ponúkajte. Neobmedzujte dojčenie ani dojčenie ničím nepodmieňujte, nechajte ju, nech sa dojčenia nasýti - vtedy jej potreba odznie.

Prvé mesiace s ďalším bábätkom sú nesmierne náročné (pre staršieho súrodenca, ale aj pre vás), musíte si nájsť spoločný rytmus, zosúladiť sa. Toto nejakú dobu trvá a nie je to jednoduché mať trpezlivosť so starším dieťatkom, ktoré si niekedy vyžaduje viac vašej energie ako novorodenec.

Omnoho dôležitejšie než to jedenie jedla či stanovovanie podmienok pre dojčenie, je odstrániť napätie, ktoré medzi vami je. Umožnite jej naplniť si svoje potreby, nech sa dojčí toľko, koľko potrebuje, nespájajte jedlo s dojčením. Jedlo jej ponúkajte bez ohľadu na dojčenie. A práve vaša pohoda bude to, čo jej umožní, aby sa rýchlejšie uistila v novej situácii a jej pocit bezpečia a uspkojených potrieb vám prinesie to, po čom túžite - pokojnému času počas jedla a jedeniu ako takému.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problemy s papanim starsieho dietata po prichode surodenca