Môj 15 mesačný syn sa zrejme sám odstavil...

Elena    08.01.2014, 16:09

Dobrý deň, syn má práve dnes 15 mesiacov a vyzerá to tak, že sa zrejme sám odstavil. Dojčím ho tri krát denne, ráno, na obed pred spaním a večer pred spaním. Včera a predvčerom na obed a večer mliečko nechcel, keď som mu ponúkla prsník, tak sa usmial a otočil preč, ráno papal. No dnes, to čo prebiehalo predošlé dva dni na obed a večer sa stalo i ráno, takže mal naposledy mliečko včera ráno. Neviem, či jogurty, syry a mliečne kaše, ktoré jedáva pokryjú jeho dennú dávku mlieka a či mu nemám skúsiť dávať umelé? Oveľa radšej by som samozrejme bola, keby znova chcel materské mliečko a mohla by som ho naďalej dojčiť. Ostatnú stravu papá, zje všetko, nie je prieberčivý. Pije vodu a detské bylinkové čaje. Môžete mi prosím poradiť a ak sa dá, tak mi odpoveď zaslať i na môj mail .... Ja budem zatiaľ iba dúfať, že na obed sa prisaje a mliečko si dá :-) Budem čakať a tešiť sa na Vašu radu. Ďakujem a pekný deň

Milá Elena,

vaša situácia je podobná tej, ktorú rieši táto odpoveď z poradne

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=748

Postup riešenia je podobný ako v uvedenej odpovedi. Kľúčové je udržať tvorbu mlieka a medzičasom postupovať podľa materiálu o štrajku

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

vo vašej situácii je najviac možné urobiť v oblasti zitenzívnenia fyzického kontaktu a kokrétnych krokov, ako to dosiahnuť, tak ako to popisuje uvedený materiál v bode G.

Ak si udržíte tvorbu mlieka a budete vytvárať príležitosti pre dojčenie, je vysoko pravdepodobné, že synček sa znova prisaje.

Čo sa týka vašej otázky, či je potrebné synčekovi dávať umelé mlieko, aj v prípade detí, ktoré nie sú dojčené a ktoré jedia dostatok rozmanitej stravy v dostatočnom množstve, je po 6 mesiacoch zbytočné dávať umelé mlieko. Po 1. roku deti teda taktiež nepotrebujú umelé mlieko, potrebujú rozmanitú stravu v dostatočnom množstve, ktorá im poskytne potrebné živiny v prirodzenej forme, nie vo forme umelo dodávaných vitamínov a iných umelo pridávaných látok v umelom mlieku.

Ak chcete dávať synčekovi mliečne výrobky, pretože ich ako rodina konzumujete, dávajte mu tie, ktoré v rodine jete. Všetky ostatné pravidlá ohľadne mliečnych výrobkov sa týkajú otázky zdravej výživy, a tie je možné nájsť na mnohých iných miestach. Pri príprave stravy (kaše, polievky atď.) môžete používať kravské mlieko, ak to tak bežne robíte aj pre ostatných členov rodiny.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môj 15 mesačný syn sa zrejme sám odstavil...