Odtahovanie sa pocas kojenia

Eva Pipova    12.12.2012, 19:59

Dobry den, mam 6 tyzdenneho syna ktoreho kojim a 2 krat denne este prikrmujem Nutrilonom HA cez cievku. Nas problem spociva v tom, ze sa pocas kojenia po cca. 5 minutach zacne odtahovat a plakat...vacsinou si potom prdne.Potom uz sa nechce prisat spat, tak skusime druhy prsnik a tam sa situacia opakuje. Neviem ako sa tychto plynov zbavit a nie som si ista ci sa stihne za taky kratky cas najest.Cez den ho kojim niekedy aj kazdu hodinu, v noci je to lepsie - kazde 2 alebo 2,5 hodiny.Problem moze byt aj, ze neviem rozoznat kedy je hladny a kedy ma bolesti bruska a tak ho na prsnik prilozim zakazdym. Kvoli tym bolestiam mu robim masaz bruska a pritahovanie noziciek asi 4 krat denne a davame sab simpex a babycalm. Dakujem pekne za odpoved.

Milá Eva,

to, že synčeka priložíte na prsník vždy, je dobrá reakcia, nemusíte sa snažiť komplikovane rozoznať, o čo ide. Ak totiž bude synček chcieť, tak bude piť, ak bude hľadať úľavu od bolesti, tak ju na prsníku taktiež nájde, pretože dojčenie je viac než len príjem materského mlieka - utišuje bolesť, pomáha bábätku prekonávať množstvo problémov, pomáha mu zaspať, upokojiť sa, reguluje teplotu a mnoho iných telesných funkcií.

Čo sa týka posúdenia toho, čo sa počas dojčenia deje - najlepšie by bolo pitie vyhodnotiť tak, že o pomoc požiadate priamo poradkyňu pri dojčení. Môže totiž ísť aj normálnu súčasť dojčenia (ak bábätko výdatne pije), ale aj vzhľadom na dokrmovanie, ktoré uvádzate, je možné, že by vám pomohlo zvýšenie tvorby mlieka podľa tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Odťahovanie od prsníka totiž často znamená to, že sa pre bábätko tok mlieka spomalil a že mu treba pomôcť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odtahovanie sa pocas kojenia