Novorodenecka zltacka

ludka    19.12.2012, 20:59

Dobry den. Chcela by som sa vas opytat...Mam 5tyzdnoveho syna, ktoremu stale pretrvava novorodenecka zltacka. Pred troma tyzdnami mal hladinu bilirubinu 200, teraz ma 150. Je stale zlty, a aj ked bilirubin klesa ide to strasne pomaly. Doktor povedal, ze ak sa zajtra vylucia vsetky ine dovody zltacky, tak je to tym, ze ho plne dojcim. CHce, aby som pristupila k trojdovemu krmeniu umelym mliekom, alebo prevaraniu svojho mlieka. Umele odmietam a neviem si predstavit ani odstriekavat svoje a prevarat ho. Nehovoriac o tom, ze z flase mu nechcem davat a neviem kde by som zohnala cievku na krmenie. Aky mate na moj problem nazor? Dakujem za odpoved!

Milá Ludka,

ak sa vylúčia iné príčiny žltačky, tak pre dobre prieberajúce, dobre dojčené dieťa je takáto žltačka normálna, fyziologická a dokonca dobrá (chráni ho pred voľnými radikálmi, pretože bilirubíne je antioxidant).

V takom prípade je nielen úplne zbytočné materské mlieko prevárať či kŕmiť umelým mliekom. Ale nejde len o to, že je to úplne zbytočné, ale je to aj škodlivé.  Škodlivé pre to, že použitie niektorého z týchto postupov na tri dni ohrozuje dojčenie, prináša so sebou riziká kŕmenia umelým mliekom a tiež možnosť toho, že sa k dojčeniu už nemusí byť jednoduché vrátiť. Preto pokračujte ďalej v dojčení, žltačka môže pretrvávať ešte viacero týždňov a klesať len postupne. Takto je to normálne. Nie je to dôvod na žiadne zásahy. Ak by ste potrebovali detailnejšie vysvetlenie, pozrite si túto prezentaciu:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pre-poradkyne/prezentacie/prezentacie-2008/newman-jaundice-s.ppt

Prípadne nám napíšte na dojcenie@mamila.sk a my vám pošleme detailný článok.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Novorodenecka zltacka