Ako docieliť spánok u dvojmesačného bábätka?

timka6    28.12.2012, 00:06

Ahojte, mám takmer dva a pol mesačnú dcérku ktorú kojím, od narodenia máme problém s tým, že jej naspäť vyhrkne mliečko, aj si po papaní odgrgne, často veľmi hlasno a silno, prvý mesiac to bolo najhoršie, na ak chcem docieliť nejaký spánok doma, veľmi ťažko, pretože po napapaní sa vo vyvýšenej polohe začne celá vypínať, z čoho mi vyplýva, že ju to tam trápi, pretože hlavne vypína hruď a skrúca pusinku a preglga. No a ak si ju nezoberiem na ruky a znova nejako neučičíkam, príp. jej dám znovu prázdnejší prsník aby sa znovu nenahltala, tak sa mi tak či tak budí, skúšala som aj polohu na brušku, no budí sa. Tiež si ju nechcem naučiť zaspávať na rukách, pretože doma mi zaspí len tak. Najlepšie mi spí v kočári keď sa vozí, ale nie každý deň sa mi dá ísť s ňou von aj doobeda a poobede, mám ešte jedno dieťa a domácnosť. Skúšali sme aj gastrotuss, nutriton, z fľašky ešte piť nevie, takže všetko po lyžičkách, no z toho ju zase zapeká a nevie sa vykakať. Skúšam jej dávať teraz aj biogaiu, no myslím, že to chce čas, ale aj tak ak by ste mi niekto poradili, ako by sa to dalo zmierniť, budem rada, ďakujem za Vaše rady a názory. Ešte som chcela napísať, že pri papaní je veľmi nekľudná dosť často, málo kedy pekne papá, dosť sa skrča, často aj popri papaní kaká.

Milá Timka,

v prvom rade by malo zmysel pozorovať a vyhodnotiť dojčenie. Je možné, že pri takto maličkom bábätku sa dá zlepšiť dojčenie, čo môže byť súčasťou riešenia, ktoré vám pomôže.

Okrem toho bábätkám vo všeobecnosti pomáha, ak im pomôžete zaspať. Navyše to, že zaspí v kočiari poukazuje na to, že nejde ani tak o otázku odgrgnutia, vracania mliečka či refluxu. Skôr ide o to, že tak, ako všetky bábätká potrebuje pomôcť s uspatím a ak ju nemá, nedokáže zaspať sama, čo sa prejavuje nespokojnosťou a všetkým ostatným, čo popisujete.

Bábätká sa často chcú dojčiť aj preto, že satie na prsníku ich uspáva a často tak spávajú. Ak mu prsník z ústočiek vyberiete pred tým, než tvrdo spí, tak ho zobudíte. Skúste dcérku vždy nechať zaspať s prsníkom dostatočne tvrdo, prípadne si s ňou ľahnite aj vy a spite vedľa nej (alebo ju nechajte zaspať pri dojčení v šatke/nejakom nosiči a keďže budete mať voľné ruky, môžete sa popri uspávaní a spánku dcérky venovať svojim povinnostiam a záľubám). Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky, preto mnohým mamičkám pomáha, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas vo vašom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zapávaní. Z praktického hľadiska vám túto potrebu môže pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka - pozrite si napríklad tieto videá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/fotogaleria-dojcenia/

Toto vám pomôže starať sa o obe deti naraz.

Prečítajte si aj túto našu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=493

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako docieliť spánok u dvojmesačného bábätka?