Malo mlieka v prvom trimestri

Katarina    07.01.2013, 18:43

Dobry den. Chcem sa spytat, ci sa da nejako zabezpecit, aby sa mi vratilo mlieko po prvom trimestri tehotenstva. Som v deviatom tyzdni a mlieko uz viac-menej nemam ziadne. Moj syn ma 16 mesiacov a stale je dojceny, respektive teraz sa len pyta na prsnik, prisaje sa a podudle sa. Umele mlieko som mu neskusala davat, iba kravske, ktore odmieta. Papa jogurty a doma urobeny Milacik z tvarohu. Obavam sa, si mu nechybaju najake latky, kedze nepije mlieko. Od mojej laktacnej poradkyne som pocula, ze mlieko sa mi po prvom trimestri vrati a nemusim preto nic specialne robit. Aky mate na to nazor. Dakujem

Milá Katarína,

v tehotenstve sa pod vplyvom tehotenských hormónov znižuje tvorba mlieka a neexistuje spôsob, ako ju zvýšiť.

Na druhej strane dojčenie je omnoho viac ako len príjem materského mlieka, a ak je syn ochotný byť na prsníku bez ohľadu na množstvo mlieka, tak ho ďalej dojčite bez ohľadu na to, aké množstvo mlieka pri tom vypije. Je možné, že v rozličných úsekoch tehotenstva sa mlieka tvorí rozličné množstvo, ale to, koľko mlieka sa tvorí nie je predvídateľné ani ovplyvniteľné a nemusíte naozaj robiť nič špeciálne. Avšak akékoľvek množstvo mlieka je vzácne a pre vášho synčeka dôležité.

Umelé mlieko mu skutočne netreba. Zabezpečte mu rozumne zdravú a rozmanitú stravu. Taká strava mu zabezpečí to, čo potrebuje, na to nemusí piť umelé mlieko.  A ani nie nevyhnutne kravské mlieko. Ak mu chcete dávať výrobky z kravského mlieka, môžete to tak robiť, prípadne kombinovať rozličného druhy potravín tak, aby ste dosiahli pokrytie živín, ktoré váš synček potrebuje.

Prečítajte si aj náš článok o dojčení v tehotenstve:

Dojčenie počas tehotenstva



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malo mlieka v prvom trimestri