Ročné dieťatko sa chce kŕmiť len večer a v noci

Lucia    08.01.2013, 22:43

Dobrý deň, moje ročné dieťatko prestalo mať záujem o dojčenie počas dňa. Od narodenia bolo dojčené na požiadanie, zavedenie príkrmov zvládlo výborne, je už skoro všetko a rado. O dojčenie neprejaví záujem ani po prebudení ráno a poobede, stále ho zaujíma niečo iné ako dojčenie. Tak mu ponúknem normálne jedlo a vtedy je spokojný. Skutočne pije len večer a v noci, kedy sa zobudí priemerne 3-4x za noc. Podľa pocikanej plienky sa dá usúdiť, že nie je dehydratovaný. Viem, že tomto veku sa deti prirodzene neodstavujú, je toto v poriadku? Nechýbajú mu nejaké živiny z mlieka? Umelé mu nedávam. Ešte mi napadlo, že ak by som začala mať pocit, že má málo tekutín, dala by som mu vodu z hrnčeka. Stačí mu v tomto veku aj neprevarená z vodovodu? V oblasti, kde bývame, je nezávadná. Ďakujem :) barbora

Milá Lucia,

váš synček je dieťatko, ktoré aj v roku potrebuje dojčenie, a oplatí sa uplatniť postupy na to, aby pil aj počas dňa, a to obzvlášť, ak zvážime, že máte šancu synčeka dojčiť dlhodobo.
Váš synček sa cez deň s najväčšou pravdepodobnosťou nedojčí preto, že sa vám znížila tvorba mlieka. Riešením je zvýšiť tvorbu mlieka podľa bodu 7. v materiály o zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Zároveň podľa tohto dokumentu odstráňte prípadné príčiny, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť (napríklad antikoncepcia, používanie fľašiek, cumlíkov, a podobne).

Váš synček v tomto veku nepotrebuje umelé mlieko, ani keby nebol dojčený. V situácii, ktorú popisujete mu stačí dojčenie a rozmanitá zdravá strava.

A áno, samozrejme synčekovi stačí pitná voda z vodovodu. Dávajte mu ju z otvoreného pohárika (bez sosáčikov a náustkov).

Táto otázka je v niektorých aspektoch podobná ako tá vaša:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=317



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ročné dieťatko sa chce kŕmiť len večer a v noci