Cez den nemam mlieko

Dana    24.01.2013, 16:52

Dobrý deň. Mám 5 týždňovú dcérku, ktorú sa snažím dojčiť na požiadanie. Od začiatku sme mali problém s nízkou produkciou, preto už od pôrodnice dokrmujem umelým mliekom. Kontaktovala som sa aj s laktačnou poradkyňou, ktorá mi odporučila senovku grécku a benedikt lekársky. Bylinky mi pomohli produkciu trochu zvýšiť, no cez deň ešte stále dokrmujem. Problém je, že v noci mám mliečka dosť, dokonca sa pravidelne budím na to, že ma chladí mokrá košeľa, čo mi mliečko vyteká. Malá sa budí každú hodinu a pol a zakaždým mám prsia naliaté. Avšak cez deň nemám skoro žiadne, dvakrát -trikrát denne musím dokrmovať okolo 80-90 ml. Nerozumiem tomu, ako je možné, že v noci mám mlieka veľa a cez deň málo. Viete mi poradiť, čo by som mohla urobiť, aby som už nemusela dávať umelé mlieko. Ako si poradiť s denným dojčením? Ešte by som doplnila, že dokrmujem cez cievku po prsníku. Snažím sa ju často prikladať, tiež si kontrolujem polohu, malú mám stále pri sebe /aj v noci spáva so mnou v posteli/. Ďakujem

Milá Dana,

skontaktujte sa so svojou poradkyňou pri dojčení, aby ste spolu prešli jednotlivé otázky, pretože vaše otázky nie je možné zodpovedne posúdiť prostredníctvom internetu bez osobného stretnutia.

Bolo by potrebné vidieť, v akých situáciách dokrmujete, ako sa správa bábätko počas dňa na prsníku. Nočné dojčenie totiž všeobecne býva „lepšie“, pretože bábätko sa prisáva k prsníku v polospánku, sústredí sa len na dojčenie, lepšie sa prisáva a tým pádom získava lepší tok mlieka a je spokojnejšie. Cez deň dojčenie vyzerá inak ako v noci. Je v poriadku, ak sa bábätko chce dojčiť tak.  Bábätko sa totiž môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. Bábätká sa často chcú dojčiť aj preto, že prsník v ústach ich uspáva a často tak spávajú. Ak mu prsník z pusy vyberiete pred tým, než tvrdo spí, tak ho zobudíte. Bábätko môže plakať a niektoré mamičky túto situáciu vyhodnotia ako plač, pretože je dieťa ešte hladné. Skúste ho vždy nechať zaspať s prsníkom dostatočne tvrdo, prípadne si s ním ľahnite aj vy a spite vedľa neho (alebo ho nechajte zaspať pri dojčení v šatke/nejakom nosiči). Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky, preto mnohým mamičkám pomáha, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Je možné, že vo vašej situácii potrebujete podniknúť ďalšie kroky, ktoré by pomohli odstrániť dokrmovanie, niekedy však stačí ešte čakať, situácia sa môže zlepšiť, ak počkáte ešte nejaký čas. Obráťte sa preto prosím znova na svoju poradkyňu, s ktorou vyhodnotíte denné dojčenia a potrebu dokrmovania a prípadné ďalšie možnosti, ako zvýšiť tvorbu mlieka.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/


Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cez den nemam mlieko