Dlhá prestávka v dojčení počas noci

Mária    28.01.2013, 22:23

Dobrý deň, moja dcérka dobre priberá, plne ju dojčím dva mesiace, cez deň min. každé 3-4 hodiny, aj častejšie. Problém mám, keď v noci nadlho zaspí a prestávka v dojčení je aj 6-7 hodín, vtedy mi veľmi stvrdnú prsia. Riešim to tak, že si dávam budík a po každej hodine niečo odstreknem, aby najväčšie napätie povolilo a zároveň mala malá dosť, keď sa zobudí. Takéto noci sú dosť náročné, keď musím stále vstávať. Keď som neodstrekovala, po dvoch nociach som dostala vyše 38 horúčku, bolesti a hrču v prsníku (problém mám len s jedným prsníkom, v ktorom sa od začiatku tvorí omnoho viac mlieka - preto aj dojčím vždy z obidvoch strán, lebo z tej slabšej strany by sa nenajedla). Skúšala som malú aj budiť, ale zdá sa mi to drastické, a taká rozospatá ani nechce sať, zrejme ešte ani nemá hlad. Bola by som veľmi vďačná za rady, ako mám v tejto situácii pokračovať. Ďakujem!

Milá Mária,

otázku ohľadom dlhej prestávky medzi dojčeniami v noci podobnú vašej sme v poradni už zodpovedali, pozrite si prosím tento odkaz:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=508

Nie je potrebné, aby ste sa budili budíkom v určitých intervaloch, ak by ste pociťovali nepríjemný pretlak v prsníkoch, môžete si odstriekať trošku mlieka do úľavy vtedy, keď sa na nepríjemné pocity sama zobudíte. Rovnako nie je potrebné, aby ste dcérku budili na dojčenie.

Čo sa týka problémov s prsníkom, ktoré popisujete, odpoveď na vašu otázku by si vyžadovalo osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Na základe vašich informácií sa možno domnievať, že ide o zablokované mliekovody. Zablokované mliekovody sa typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa zápalu prsníka dosť podobajú: niekedy sú sprevádzané horúčkou, bolesťou prsníka, hrčkou v prsníku, začervenaným miestom na koži.
Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia) a predchádzaním tomuto stavu. Taktiež je potrebné určiť, či situáciu nesprevádza aj niečo ďalšie a či na prevenciu netreba podniknúť aj iné kroky:

https://docs.google.com/document/edit?id=1KFxs8qjcnRgdlNkfgQJrHfus7mwD2TyJxukouZut43s&hl=en&authkey=CKqpjfQG

Pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhá prestávka v dojčení počas noci