Bolestivé dojčenie

Mária    28.01.2013, 22:16

Dobrý deň, mám syna 7,5 mesiaca, od narodenia dojčený, teraz už aj prikrmujem (zelenina, ovocie, kaše, ovsené vločky ale mliečko iba moje). Prekonali sme úvodné problémy pri kojení, ktoré boli spôsobené mojimi veľkými prsiami, veľkými bradavkami a neskúsenosťou prvorodičky a všetko bolo v poriadku, naučil sa správne prisávať, pekne papal a priberal. Teraz - asi tak týždeň - mi synček veľmi bolestivo naťahuje bradavky, neviem si s tým vôbec rady. Skúšala som ho držať za rúčku, ktorou to robí, ale v tom prípade odmieta piť. Ak ho chcem nakojiť, musím ho nechať, aby to robil po svojom - pricucne sa na bradavku, rúčkou mi schmatne kožu na vnútornej strane prsa (od bradavky asi 5 cm smerom k hrudnej kosti), silno ju natiahne a tak pije. Prsia mám boľavé aj keď nekojím. Inak je chlapec spokojný a zdravý, neviem si vysvetliť zmenu v správaní pri dojčení. Prosím pomoc, ďakujem vopred. Mária

Milá Mária,

niekedy staršie deti pri dojčení (obzvlášť ak už v podstate dopili mliečko) robia všeličo. A je to možno bežnejšie, než si ľudia myslia. Otázka je, či vám to v podstate nevadí a považujete to len za nepríjemnosť, alebo či chcete, aby sa to skutočne zmenilo. Niektorým mamičkám to nevadí; pre niektoré mamičky je to niečo, čo ťažko zvládajú. Ak by ste situáciu, ktorú popisujete chceli zmeniť, skúste to urobiť jemne s ohľadom na povahu synčeka, pričom neexistuje univerzálny návod, ktorý funguje pre všetkých. Táto zmena musí vychádzať z poznania vášho dieťaťa a z vášho odhodlania pre zmenu. Niektorým deťom stačí napríklad počas dojčenia ručičku držať tak, aby to vôbec nemohli robiť. Iným nie. Môžete mu dať napríklad slovíčkom "nie" najavo, že vás pri dojčení nesmie zraňovať. Máte právo dať synčekovi jasne najavo, že takéto správanie vám spôsobuje bolesť.


Súčasne by bolo dobré vyhodnotiť dojčenie ako také, ako sa synček správa počas dojčenia, posúdiť pitie na prsníku a vyhodnotiť, či toto správanie súvisí čisto s faktom, že synček objavil, že toto môže robiť alebo so znížením tvorby mlieka, ktoré by mohlo súvisieť napr. s príliš rýchlym zavádzaním príkrmov. S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení


http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/


Prečítajte si tiež našu odpoveď z poradne venujúcu sa zavádzaniu príkrmov


http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111


A túto odpoveď z poradne venujúcu sa podobnej problematike, akú riešite

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=120
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivé dojčenie