Mam odstavit 7 mesacnu dcerku ?

Katka    07.08.2011, 22:38

Dobry vecer, mam 7 mesacnu dcerku, ktoru kojim asi tak 3 krat denne a 2 krat v noci. Od piateho mesiaca jej okrem kojenia davam zeleninu, ovocie, kasicky... Este nikdy som jej nedavala umele mlieko. Stale som mala dostatok mlieka, ale v poslednom case sa mi, zda, akokeby som ho stracala. ... Mala je prve minuty na prsniku velmi nervozna, taha si vlasky, skriabe mi prsniky, upokoji sa az ked citim, ze sa mi prsia nalievaju, vtedy saje krasne a pravidelne...Trva to vsak len asi 1 minutu, potom je znovu nervozna. Umelemu mlieku sa branim, nechcem prestat dojcit. Uz som zacala aj ovela viacej jest, len aby som mala nejake mlieko a aj tak sme pri kojeni obe nervozne. Viditelne som pribrala, co mi na psychike tiez moc nepridava. Naozaj mozem stracat mlieko, alebo uz dcerka potrebuje viac, nez sa mi dokaze vytvorit ? Dakujem

Milá Katka,

vo vašej situácii má zmysel napraviť dojčenie a pokračovať v ňom. Dojčenie je pre 7-mesačné bábätko nesmierne dôležité. Je výborné, že ste dcérke ešte nikdy nedávali umelé mlieko. Ani to nerobte. Vaša dcérka potrebuje dojčenie a príkrmy. Podľa vášho popisu nie je možné presne určiť, čo sa deje a prečo sa to deje. Jedna z možností skutočne je, že sa tvorba mlieka znížila. Ak to tak je, zníženie tvorby mlieka sa môže prejaviť aj tým, čo ste napísali: nespokojnosťou na prsníku, krátkym saním, po ktorom zase nasleduje nespokojnosť. Z toho, čo ste napísali, nie je možné určiť príčinu zníženej tvorby mlieka. Navyše môže ísť aj o kombináciu faktorov, medzi ktoré môže patriť okrem iného aj používanie cumlíka alebo prirýchle zavedenie príliš veľkého množstva príkrmov a zníženie počtu dojčení. Zoznam možných príčin ako aj riešenie zníženej tvorby mlieka nájdete v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Prejdite si jednotlivé príčiny a odstráňte ich, postupujte podľa tohto návodu. Táto situácia sa dá zmeniť a vy budete môcť ďalej dojčiť. Dá sa pomôcť vám tak, aby sa vám tvoril dostatok mlieka. Je možné, že na to budete potrebovať pomoc poradkyne, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Nemusíte veľa jesť ani nadmerne priberať na to, aby ste mali dostatok mlieka pre svoju dcérku. Stačí, aby ste sa stravovali úplne normálne. Kroky, ktoré ovplyvňujú dojčenie a tvorbu mlieka sú popísané v uvedenom dokumente, a je omoho dôležitejšie, aby ste sa podľa nich zamerali na zvýšenie tvorby mlieka uvedenými spôsobmi a dcérke často dojčenie ponúkali.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mam odstavit 7 mesacnu dcerku ?