Hnev pri kojeni a chudnutie 6 mesacneho syna

Andrea    07.02.2013, 12:03

Dobry den, mam 6 mesacneho syna, doteraz ho este stale kojim vylucne mojim mliekom na poziadanie, cakala som na signaly z jeho strany ohladom prikrmov, uz sa mi zda ze zacina dost pozorovat ked pri stole jeme, ked mu dam do ruky poharik a skusam mu dat napit je velmi nadseny, tak isto ked mu skusam davat vodicku lyzickou, zda sa mi to ze je uz asi pripraveny na tuhu stravu. V tom nam u doktorky zistili ze schudol za mesiac 120 gramov , je pravda ze tento posledny mesiac ( zrovna aj ked mu idu zuby a este bol aj tyzden chory) , sa velmi hneva pri jedeni, v noci sa budi aj kazdu pol hodinu, vidim ze dobre saje len ked mam spustaci reflex, napriek tomu sa mi zda ze je dobre prisaty...ked skusim bradavku stlacit mlieko stireka, pomaham mu aj stlacanim prsnika(masirovanim) neviem, vo mne asi nieje problem...moze to byt ze nedobre saje, zlenivel? zo zaciatku velmi dobre priberal, teraz sa to meni, moze to byt iba to ze uz je naozaj cas prejst na tuhu stravu? v kojeni by som ale chcela nadalej pokracovat...ako predist umelemu mlieku? maleho nosim v satke od dvoch mesiacov, spavame spolu od narodenia v posteli, co este mozem urobit aby som tuto situaciu zlepsila....??? dakujem

Milá Andrea,

bábätká nie sú lenivé. Reagujú na tok mlieka, ak je pomalý, tak sa hnevajú. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko odmieta prisať pretože reaguje na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje. Paradoxne, vo väčšine prípadov takéto bábätká dobre priberajú. Niekedy sa k tomu pridajú aj ďalšie faktory ako napríklad užívanie antikoncepcie (ktorá znižuje tvorbu mlieka). Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Základom celého riešenia je rýchle a účinné zvýšenie tvorby mlieka podľa daného dokumentu.

Pri riešení tejto situácie postupujte aj podľa tohto dokumentu:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Na všetkých týchto krokoch by bolo dobré spolupracovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka, je najlepším riešením podávanie príkrmov - toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii neprináša riešenie. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť príkrmy ako čerstvé jedlo, ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Neuškodí to bábätku, práve naopak, oproti umelému mlieku to má mnohé výhody. Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie.

Pre zavádzanie príkrmov si prečítajte túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hnev pri kojeni a chudnutie 6 mesacneho syna