ATB Ceroxim

Luciac    07.02.2013, 12:01

Dobry den prajem, moja dcerka ma dnes jeden mesiac, plne dojcim a este som pocas tohto mesiaca neodsavala odsavackou, lebo mlieka mam dost a bala som sa, ze cim viacej budem odsavat tak tym sa mi bude viacej tvorit. Ale raz mala spinkala 8 hodin v noci a na pravy prsnik som dostala zapal (tento prsnik mam omnoho plnsi a je tam aj viacej mlieka ) a uzivam dnes 3 den ATB Ceroxim. Gynekolog mi povedal, ze z tohto prsnika nemam kojit a pediatricka, ze mozem. Tak stale kojim aj ked uzivam tieto ATB. Len sa bojim, ze to nejak uskodi mojej dcerke. V noci mala spinka vzdy aj 5 hodin a ja si musim davat budik aby som odsala z tohto prsnika mlieko aby sa mi opat nazapalil ale je to fakt unavne a som potom cez den strasne unavena. Ako to mam riesit aby bolo mliecka tak akurat a nemusela som uz v buducnosti odsavat? Dakujem pekne za odpoved.

Milá Luciac,

uvedené antibiotiká môžete užívať a pokračovať v dojčení.

Odsávanie mlieka, prípadne znižovanie tvorby mlieka, aby bolo mlieka „akurát“ nie je riešením pre prevenciu vzniku zápalu prsníka. Pre prevenciu je potrebné urobiť iné kroky. Základom je zlepšenie vyprázdňovania prsníka, čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia, s ktorými vám najlepšie poradí poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Dobré vyprázdňovanie prsníka pri dojčení je dôležitým krokom v liečbe vášho stavu, aj preto je pokračovať v dojčení aj z postihnutého prsníka potrebné, nehovoriac o tom, že neexistuje žiaden dôvod, pre ktorý by ste z tohto prsníka nemali dojčiť. Rovnako antibiotiká, ktoré vám lekár predpísal, môžete užívať ďalej aj popri dojčení z oboch prsníkov.

V osobnom kontakte s poradkyňou je potrebné tiež vyhodnotiť, či túto situáciu nesprevádza aj niečo ďalšie a či na prevenciu netreba podniknúť aj iné kroky, ktoré popisuje tento protokol:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Je tiež dobré do budúcnosti vedieť, že pri väčšine prípadov pri stave, ktoré sa vyhodnotia ako zápal prsníka, v skutočnosti skôr než o zápal prsníka ide o zablokované mliekovody, a ak to tak je, tak antibiotiká nie sú potrebné. Každopádne, ak už antibiotiká užívate, doužívajte ich podľa odporúčania lekára. Zablokované mliekovody sa typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa zápalu prsníka dosť podobajú: niekedy sú sprevádzané horúčkou, bolesťou prsníka, hrčkou v prsníku, začervenaným miestom na koži.

Súčasťou liečenia zablokovaných mliekovodov je aj snaha o odpočinok a spánok - skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dcérkou v posteli, dojčiť ju a spať.

Kým sa stretnete s poradkyňou, pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok