Cumlik a dojcenie

petra    15.02.2013, 10:40

rada by som sa opytala na Vas nazor...mam 6,5m dietatko a bohuzial ma cumlik od 1m. Dnes to lutujem, pretoze u nas prebehol dojcensky strajk a predpokladam ze kvoli cumliku. Dietatko je plne kojene a od 6m. sme zacali zeleninove prikrmy. Moj problem je ten, ze neviem malickej cumlik zrusit. Pokusam sa o to uz nejaku dobu a cez den jej ho nedavam...to sa zahrame. Ibaze bez dudla nezaspi ani na denny spanok, ani v kociku, ani pri hojdani. Chcela by som dcerku co mozno najdlhsie dojcit a obavam sa o dlhodobe dojcenie prave preto, ze z prsnika sa iba napapa (aj to je nekludna kym sa mliecko nespusti) a viac cuckat nechce. Neukludnuje sa na prsniku, ani nic ine...vylucne ho ma len na papanie. Cize si myslim ze ked budu pribudat prikrmy tak bude dojcenie ohrozene. Uz pri znizeni tvorby mlieka protestuje a nie je ochotna cuckat ked netecie mlieko silnejsie - beriem dlhodobo aj senovku a benedikt. Dnes uz viem ze za vsetkym je dudlik ale neviem ako sa ho zbavit. Skusam dcerku uspavat aj s prsnikom, ale ked dopapa viac ho nechce. Som s nou denne vsetok cas, len sem-tam nieco porobim a casto byvame v kociku. Myslite ze by v jej veku este pomohlo nosenie v satke? Neviem ci by sa jej pacilo pretoze uz sa chce natahovat a vymyslat, hlavne vsetko vidiet. Mozno keby nou nahradim kocik??? Budem Vam vdacna za cenne rady, viem ze na ten cumlik musim nejak postupne prist sama. Rada by som sa len dozvedela z Vasich skusenosti, ci je mozne napr. nejak to kojenie udrzat aj do veku 2. a viac rokov a co pre to urobit, ak cumlik zostane na spanie. Je mozne ze sa dietatko vo vyssom veku viac umudri? Dakujem

Milá Petra,

rozhodnutie zrušiť používanie cumlíka je správne. Cumlík je totiž pravdepodobne príčinou štrajku, ktorý popisujete. Samozrejme, že to nie je jednoduché, máme však skúsenosti, že mamičky, ktoré sú odhodlané cumlík nepoužívať, postupne nachádzajú spôsoby, ako to urobiť, aj keď to nie je zo dňa na deň a nejakú dobu to môže trvať. Je výborné, že sa vám podarilo zrušiť používanie cumlíka cez deň mimo spánku. To je prvý úspešný krok. Ak budete ďalej pokračovať, určite sa časom podarí odstrániť cumlík aj na spánok.

Okrem iného vašej situácii môže napomôcť aj zlepšenie dojčenia. Začnite užívať prostriedok na zvýšenie tvorby mlieka, ktorý popisuje bod 7 tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Pri zvyšovaní tvorby mlieka postupujte podľa odporúčaní poradkyne pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Oboznámte sa tiež so základným postupom pri zavádzaní príkrmov

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

aby bolo možné zavádzať príkrmy popri dojčení a nie na úkor dojčenia, čo samozrejme ešte zníži tvorbu mlieka.

Tieto kroky môžete navyše podporiť krokmi, ktoré podporia naviazanosť bábätka na matku:

- spoločným spaním
- fyzickým kontaktom počas dňa v čo najväčšej možnej miere (ideálne aj koža na kožu) – v tomto vám môže pomôcť šatka alebo možno ešte lepšie nejaký ergonomický nosič, do ktorého je bábätko možné vložiť rýchlejšie než do šatky
- pokúste sa zmeniť dennú rutinu, neuspávať dieťa tak, ako doteraz napr. pravidelnou prechádzkou v kočíku v určitú dobu, môžete skúsiť napr. vložiť dieťa do nosiča v čase, kedy by už mohlo byť ospalé a uspať ho napr. pri vysávaní alebo inej monotónnej domácej práci. Časom sa vám pravdepodobne podarí takto zmeniť zaužívané postupy, v ktorých ste doteraz používali cumlík.
- aktivitami, ktoré podporia spoločný kontakt, napr. spoločným kúpaním, môžete dieťatku počas dňa ponúkať vo vhodnej chvíli prsník neobvyklým spôsobom – napr. pri chôdzi, pri hojdaní sa na fitlopte atď. Nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať
- vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo
- va dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie,
- prebúdzanie, noc)
-
Pomôcť vám môže aj začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek, v ktorej možno spoznáte mamičky v podobnej situácii a môžete sa navzájom podporovať pri odstraňovaní cumlíka.

Máte pravdu, že ak by ste bábätko začali nosiť, namiesto vozenia v kočíku, tak toto bude tiež jeden krok, ktorý vám pomôže. Aj v tomto veku majú deti potrebu byť nosené, ale ak nosenie doteraz nezažili, treba im najprv ukázať, prečo je to príjemné.

Prečítajte si tiež tento príbeh mamičky, ktorej sa podarilo cumlík odstrániť

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/pribeh-o-cumliku-diana-eliasova.pdf

Pozrite si o pár hodín po uverejnení tejto otázky na našom Facebooku rady iných mamičiek

http://www.facebook.com/pages/Mamila-str%C3%A1nka-o-doj%C4%8Den%C3%AD/123305271075644
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cumlik a dojcenie