Strašne časté nočné budenie

silvia    19.02.2013, 17:03

Dobrý deň.synček ma 5 a 1/2 mesiaca zatiaľje plné dojceny.skúšali sme už dva dní mrkvu a zemiak ale nemá to moc úspech.malý sa posledné tri týždne strašne často v noci budí.pekne zaspinkal a odkedy sa zobudí prvý krát do rána je to strašné.nadojxim ho vždy ale často sa mi zdá že už ani nechce a plače.potom trvá kým ho uspim na fitlopte a takto je to až do rána.zubky ešte nemá a váži 7,6 kg.správal celkom pekne,budík sa max 3 krát,ale toto je už podľa mňa moc.spí v kuse max hodinu.už neviem ako ďalej.myslela som,že je hladný že mu nestačí mlieko,tak som začala dávať prikrmy,ale ani to nepomohlo.ďakujem

Milá Silvia,

časté dojčenie polročného či staršieho dieťatka je normálne. Dôvodov je viacero. Dieťa sa totiž dojčí nielen pre mlieko, nielen z toho dôvodu, že je hladné. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A preto je logické, že dieťatko môže chcieť dojčenie často a prípadne dlho, a ak je to možné, je vhodné mu to umožniť. Častým dôvodom pre dojčenie bábätka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia, ktorá nie je len výživová. Je teda dosť dobre možné, že niekto si môže myslieť, že bábätko by v 6 mesiacoch nepotrebovalo piť viac ako 1x za noc. Možno. Ale bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bolesť, chlad, potreba kontaktu sú rovnako legitímne potreby bábätka aj dieťaťa a nedajú sa uspokojiť príkrmami, ani špeciálnymi, napr. „kašou na dobrú noc“. A realita je taká, že je normálne, že sa bábätko v noci budí, aby boli uspokojené jeho rozmanité potreby jedinečným prostriedkom - dojčením.

Často sa časté nočné budenie v tomto veku dáva do súvisu so zavádzaním príkrmov. Áno, je možné, že sa dieťatko viac budí v období zavádzania príkrmov - na jednej strane pre to, že práve toto je obdobie veľkých zmien (dieťatko sa učí mnohé nové veci - sedenie, lezenie, neskôr státie, učí sa jazyk, získava rozličné zručnosti a schopnosti, začína si uvedomovať seba samého a to, že je nezávislá osobnosť od mamičky a mnohé ďalšie). Dojčenie a nočné dojčenie pomáha dieťatku toto obdobie prekonávať. Okrem toho v tomto období nastáva veľký rozvoj mozgu a spracovanie mnohých zážitkov počas noci niekedy tiež spôsobuje častejšie budenie. V každom prípade ide o kombináciu mnohých faktorov. Niektoré deti sa napríklad v 9. mesiaci budia skutočne veľmi často. Vezmite si synčeka do postele, vytvorí sa medzi vami takzvaná nočná harmónia, v rámci ktorej sa síce synček bude rovnako budiť, ale nepreberie sa úplne, vy ho budete môcť začať dojčiť hneď a rýchlo spoločne zaspíte. Nočné dojčenie je pre dieťa zdrojom istoty do budúcnosti. Každé dieťa sa v noci prestane budiť. Hoci je to teraz určite veľmi náročné, neskôr sa vám vynaložené nočné úsilie mnohonásobne vráti. Časť nočnej únavy je naozaj možné eliminovať tým, že PRIJMEME, že dieťatko sa v noci budí, prestaneme prebudenia počítať a nadobudneme istotu, že každé dieťa raz samo od seba noc prespí. Pre mnoho mamičiek časť nočnej únavy totiž predstavuje aj snaha vynájsť nejakých spôsob, ako dosiahnuť to, aby sa dieťatko nebudilo. Niekedy ide o tlak okolia, ktorý núti matky počítať, ako často sa dieťatko v noci zobudilo.

Všetky iné kroky, ktoré by ste podnikli na riešenie tejto situácie, by mali vychádzať z vášho poznania synčeka a vašej situácie. Nie je možné nadefinovať, ako by zmena mala vyzerať, ale môže mať rôzny charakter:

1) zmena, ktorá sa týka vás - napríklad, pôjdete si ľahnúť večer hneď s dieťaťom, aby ste sa mali možnosť vyspať čo najdlhšie, pretože niektoré mamičky využívajú čas po zaspatí dieťatka na domáce práce a potom spia skutočne málo. Alebo si v noci dáte záležať na tom, aby ste pri synčekovi a pri dojčení spali spolu v posteli v takej polohe, ktorá je vám pohodlná - urobte potrebné zmeny na to, aby ste sa cítili pohodlne a nie "polámane".

2) zmena, ktorá sa týka dieťaťa - niektoré deti niekedy akceptujú nočné zmeny, ak sú urobené  v súlade s ich povahou, niekedy súhlasia s držaním za ručičku, hladkaním a spievaním či masážou, a to bez toho, aby plakali. Ale pre niektoré mamičky je vlastne dojčenie jednoduchší spôsob, ako ich naspäť v noci uspať, a nie je dôvod tento prostriedok nevyužiť. A niektoré deti potrebujú ešte čas na to, aby v noci zaspali po precitnutí bez pomoci alebo aby akceptovali iné spôsoby uspatia bez plaču. V takom prípade ešte počkajte a pokúste sa o zmenu neskôr. Čo nie je možné dnes, môže byť možné o pár týždňov.

3) požiadať na pár dní o pomoc niekoho z rodiny, aby ste si prípadne mohli pár dní pospať aj cez deň a nabrať nové sily.
Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=300



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strašne časté nočné budenie