Dokrmovanie tuhou stravou 5 mesačného bábätka

Andrea    11.08.2011, 23:52

Synček práve ukončil 5. mesiac. Doteraz som ho výlučne kojila. Bolesť pri kojení necítim. Ja študujem a vidím, že keď mám toho do školy viac, klesá mi tvorba mlieka. Doteraz to celkom šlo, no zdá sa mi, že ako on rastie a mne toho v škole pribúda, zostáva po kojení hladný. Je však spokojný, pociká počas 24 hod min. 6 plienok. Bojím sa však, že mu mlieko prestane stačiť, preto sa pýtam skôr preventívne, čo vtedy robiť. Na vašej stránke som sa čítala, že v jeho veku je lepšie dokrmovať tuhou stravou. Môžem mu dať rozmixovanú zeleninu aj viackrát denne? Najmenej mlieka mám večer, môžem ho nakŕmiť zeleninou večer? Synček drží hlavičku, s pomocou pekne sedí a ťahá sa za mojím jedlom. Na zvýšenie tvorby mlieka pijem bylinkové čaje a synčeka si prikladám každú hodinu a pol.

Milá Andrea,

na základe toho, čo ste napísali, by sa oplatilo urobiť tieto kroky:

1) Vyhodnotiť dojčenie - toto vám môže pomôcť urobiť laktačná poradkyňa, ktorú si môžete vybrať z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Podľa vyhodnotenia dojčenia je buď možné, že je dojčenie postačujúce a budete mať istotu, že nemusíte robiť nič, alebo že by bolo dobré zvýšiť tvorbu mlieka. Keďže bábätká pijú medzi 1. až 6. mesiacom dojčenia približne stále rovnaké množstvo mlieka, pokiaľ nenastal pokles tvorby mlieka (z akekoľvek príčiny), tak sa materské mlieko matkám tvorí v dostatočnom množstve a pokrýva potreby bábätka. Na rozdiel od umelého mlieka, dojčené deti totiž nepotrebujú neustále viac materského mlieka, pretože materské mlieko je okrem iného jedinečné v tom, že sa svojím zložením mení tak, aby pri rovnakom množstve posktylo bábätku všetko, čo potrebuje.

2) Ak to je na základe vyhodnotenia dojčenia potrebné alebo ak ste si vy istá, že je to potrebné, postupuje podľa tohto návodu na zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Body 1 - 4 v tomto návode môžete urobiť, aj keď je dojčenie postačujúce.

Je pravdepodobné, že to, čo píšete bude stačiť riešiť uvedeným návodom na zvýšenie tvorby mlieka. Podľa vyhodnotenia dojčenia vykonajte niektoré alebo všetky kroky v tomto návode. Ak by to bolo potrebné, vo vašom prípade by prostriedky na zvýšenie tvorby mohli fungovať rýchlo a účinne.

Bylinkové čaje nemusia byť dostatočne účinné na zvýšenie tvorby mlieka. Tvorbu mlieka môže podporiť aj to, že synčeka budete prikladať kedykoľvek, aj častejšie ako každú hodinu a pol.

3) Áno, máte pravdu vo veku vášho synčeka, obzvlášť ak má záujem o jedlo (znaky, ktoré ste popísali, sú znakmi pripravenosti na tuhú stravu), je kŕmenie jedlom tým najlepším riešením, ak by všetko to, čo sme predtým popísali nestačilo. Takže môžete synčekovi dať jedlo, aj viackrát denne, je jedno, v akom čase. Ak je hladný večer, dajte mu ho večer. Môžete mu dávať rozmixovanú zeleninu ako aj mnohé ďalšie veci podľa záujmu vášho synčeka, obilniny, ovocie, zemiaky a podobne. Na vykrytie kalorického príjmu mu dávajte viac než len zeleninu. Sledujte, ktoré jedlo, ktoré jete vy, vaše dieťa zaujíma a popučené vidličkou/rozmixované mu ho môžete dať. Vek vášho synčeka spolu s jeho záujmom o stravu je podstatný pre začiatok zavádzania príkrmov. Nemusíte čakať presne na 6. mesiac. Tento čas je len orientačný, pripravenosť bábätka je omnoho podstatnejší ukazovateľ.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokrmovanie tuhou stravou 5 mesačného bábätka