Plac po kojeni

iva    22.02.2013, 12:29

dobry den. syncek ma mesiac a pol a plne ho kojim. posledne dni ked sa napapa, vyzera spokojne... vypyta si o chvilku opat a potom zvykne plackat ... robi pohyby akoby chcel pit, ale ked mu ponuknem tak len krici a place. hned ako ho vezmem na ruky a chvilku popestujem tak sa upokoji. moze by nieco zle s mojim mliekom... bohuzial som v zahranici takze tento problem nemozem "ukazat" laktacnej poradkyni. Dakujem za nazor.

Milá Iva,

pozorovanie dojčenia by bolo pre takúto situáciu kľúčové. Navyše, plač bábätiek sa nemusí spájať len s dojčením, ale často i so schopnosťou bábätka zaspať a tiež s tým, že potrebujú, aby s vami boli v kontakte, aby ste ich držali v náručí a s tým, do akej miery bábätká napĺňajú predstavy rodičov o tom, ako by mali spať a byť hore a čo všetko rodičia urobia na to, aby sa im bábätko poradilo uspať. Mnohé bábätká v období od približne troch týždňov zmenia svoje správanie a nie je také jednoduché, aby zaspali a aby spali dlhsie ako pol hodinu či hodinu. Cez internet nie je jednoduché odlíšiť, či v prípade vášho bábätka ide skutočne o potrebu zvýšiť jeho príjem mlieka alebo či ide o bábätko, ktoré potrebuje viac pomoci na to, aby dokázalo zaspať a spať, a pre ktoré je normálne, že spí v krátky intervaloch a často sa budí. Okrem toho, ak píšete, že sa upokojí po tom, čo ho vezmete na ruky, tak je možné, že jediné, čo vaše bábätko potrebuje, je byť na rukách a ak to tak je, tak to, že ho na ruky vezmete, rieši váš problém. Skúste si požičať alebo kúpiť nejaký nosič a nosiť bábätko v ňom, čo vám umožní aj robiť to, čo potrebujete, a zároveň naplní potrebuj bábätka byť s vami.

Dojčenie je okrem toho omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. To, že synčeka priložíte na prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia plne využívate. Dojčenie vám tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin. Toto sa postupne bude meniť, váš synček vyrastie a prirodzene ho začnú zaujímať mnohé iné veci, prirodzene si nájde spôsoby, ako sa upokojiť a ako vnímať veci, a to všetko vďaka istote, ktorú teraz nadobudol pri dojčení. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohol byť nezávislý a samostatný, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávil pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plac po kojeni