Rozbehnutie dojčenia napriek dokrmovaniu fľaškou

Jarmila    19.12.2021, 23:46

Dobrý deň, Dieťa má 6 dní, kvôli zdravotným problémom sa narodil v termíne ale s nízkou porodnu váhou ledva 2400g, vzhľadom na stav začal byť okamžite krmeny špeciálnym mliekom z fľaše, po 2 dňoch po prepustení z jis kde samozrejme nemohol byť so mnou sme začali intenzívne prikladať aby sa zvýšila tvorba mlieka, malý sa prisáva ale piť je pre neho namáhavé, zaspáva od vyčerpania, je hladný, nervózny... Navyše musíme dosť intenzívne dokrmovať fľašou predpísaným mliekom od neonatologa. Navyše je veľmi spavý a moc nespolupracuje. Vzhľadom na toto všetko sa tvorba mlieka dáko nelepší, rada by som predišla tomu aby som dojčiť prestala. Prikladám ho, snažíme sa tráviť čas v kontakte koža na kožu, vymenili sme fľašu s rýchlym tokom za fľašu ktorá viac simuluje pitie z bradavky, oddychujem, pijem veľa tekutín, čaje na podporu dojčenia,ked nedojčím odsavam... Množstvo ale nestúpa, čím by sa to dalo ešte podporiť? Ďakujem veľmi pekne.

Milá Jarmila,

v tejto situácii existuje mnoho krokov, ktoré je možné urobiť pre to, aby sa zvýšil príjem mlieka pri dojčení z prsníka, aby bábätko získavalo dostatok mlieka, zvýšila sa tvorba mlieka a bolo možné prestať používať fľašu. Odporúčame vám v tejto situácii čo najskôr kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Mnohým bábätkám sa nedá šanca získavať z prsníka dostatok mlieka, pretože sa im neumožní správny začiatok dojčenia a namiesto dojčenia sa učia ako piť z fľaše. Ženám sa neposkytne pomoc, aby ich bábätká získavali z prsníka dostatok mlieka a keď sa ich bábätká prisajú na prsník bez tejto pomoci a nepijú tam dostatok mlieka, pospávajú, situácia sa vyhodnotí tak, že bábätko sa takto správa preto, lebo dojčenie je také namáhavé a vyčerpávajúce. Nie je to tak. Pozrite sa na toto video:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#H

na ktorom uvidíte predčasne narodené bábätko, ktoré zaspáva na prsníku, pretože nepije. Po úprave prisatia a dokrmovaní laktačnou pomôckou, keď začne získavať dostatočný tok mlieka z prsníka, uvidíte, ako bábätko doširoka otvorí očká a zrazu nie je unavené, či vyčerpané. Takýto spôsob dokrmovania vám ukáže laktačná poradkyňa v osobnom kontakte a pomôže vám tak úplne prestať používať fľašu, ak by bolo dočasne potrebné bábätko dokrmovať. Jednotlivé kroky, ktoré by vám pomohla realizovať poradkyňa v osobnom kontakte a ktoré by mohli pomôcť sú:

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka pri správne prisatom bábätku pomôžete synčekovi získať všetko dostupné mlieko a toto bude významne zvyšovať tvorbu mlieka. Vďaka stláčaniu prsníka budete môcť prestať mlieko odsávať, pretože ho takto bábätko získa priamo počas dojčenia. Ušetríte tak čas, ktorý medzi dojčeniami môžete investovať do fyzického kontaktu s bábätkom, do kontaktu koža na kožu, ktorý bude ešte viac zvyšovať tvorbu mlieka.

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pozrite si aj fotografie správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Okrem toho je kľúčové teraz zvýšiť tvorbu mlieka prostriedkami, ktoré vám odporučí poradkyňa v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Na dokrmovanie si spoločne s laktačnou poradkyňou ukážete použitie laktačnej pomôcky priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je tiež možné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.  

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto má zmysel snažiť sa o to, aby ste svoje bábätko znovu naučili sať na prsníku. Bábätko na to, aby získalo dostatok mlieka, nepotrebuje fľašu, ani s rýchlym tokom, ani fľašu, ktorej výrobca v rámci marketingu zavádza a tvrdí, že simuluje pitie mlieka z prsníka. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo nielen fľašu, ale ani cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

5) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte v kontakte, ideálne koža na kožu, s bábätkom čo najviac času počas dňa. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – ak by sa prisalo, nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc. Vaše bábätko je maličké a so správnou pomocou sa táto situácia môže začať veľmi rýchlo zlepšovať a je pravdepodobné, že čoskoro budete výlučne dojčiť bez nutnosti dokrmovania.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbehnutie dojčenia napriek dokrmovaniu fľaškou