Tandemové dojčenie

Barbora    20.12.2021, 15:30

Dobrý deň, mám takmer 3 ročného syna a týždňovu dcérku. Začala som tandemovo dojčiť a chcela by som v tom vytrvať. Vôbec som ale nečakala, že môj syn bude taky chamtivy, chce sa dojčiť takmer celý deň, asi aj preto, že trochu žiarli. Ja sa bojím, či bude mať dcérka pri nom dosť mliečka, nechcela by som ju nejako ohroziť. Vyzerá spokojná. Viete mi poradiť, ako to ustriehnut, aby sa nám nestalo, že ona ostane hladná? Ďakujem pekne, aj za všetky cenné rady, ktoré som vždy našla na vašej stránke ❤️ Barbora

Milá Barbora,

ďakujeme za vaše milé slová. Pri tandemovom dojčení je dôležité zabezpečiť, aby novorodenec získaval dostatok mlieka. Významne vám pomôže konzultácia s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa naučili rozlíšiť pitie bábätka a posúdiť, či vypilo dostatok mlieka. Pitie svojho bábätka môžete porovnať aj s týmito videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem úpravy polohy malého bábätka tak, aby vďaka správnemu prisatiu získavalo dostatok mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

mu môžete pomôcť aj stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Nechajte vždy najskôr piť z prsníka novorodenca a staršie bábätko nechajte piť po tom, čo už novorodenec tento prsník dopilo. Je normálne, že staršie dieťatko chce tráviť na prsníku veľa času, toto obdobie je preňho náročné a je veľmi dôležité, že mu umožňujete takto svoje pocity spracovávať.

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt s novorodencom. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové dojčenie