Bolestivé bradavky a naliate prsniky

Vanda    21.12.2021, 12:37

Dobrý deň,mám 4 dnovú dcérku, dojčenie od začiatku trosku bolelo,na tretí deň má bola pozrieť laktacna poradkyňa, videla len jedno dojčenie,keďže dcérka tvrdo spala, dojčenie ma už vtedy veľmi bolelo, mala som ružové okolo dvorcov, mala keď sa prisala na chvíľočku tak pila dobre(pauza v brade) ale po chvíľke sa odpojila a prisala znovu a tak sa opakovalo každé dojčenie. Striedala som prsniky a strácala prsník pri každom dojčení Na štvrtý deň sa mi bolestivo naliali prsniky a prišla druhá poradkyňa,ktorá mi poradila odsavat mliečko elektrickou odsavackou4, lecitín, medicinsky med masť na bradavky a dokrmovat pohárikom po dobu 5 dní bez prisatia,aby sa bradavky zahojili. Koli bolesti bolo každé prisatie utrpenie. Chcem sa spýtať, či by sa dalo ešte niečo iné spraviť za tých 5 dní, prípadne,na bradavkach mi príde ze mam kandidu. Článok pre zdravotníkov o kandidóze bohužiaľ nejde na vašej stránke otvoriť. Bude stačiť ta masť Aktivon tube na bradavky ? Dakujem za odpoved

Milá Vanda,

ďakujeme za vašu otázku v našej poradni dojčenia. Vzhľadom na to, že vo svojej otázke spomínate dve laktačné poradkyne, mohli by ste nám, prosím, na emailovú adresu dojcenie@mamila.sk napísať ich mená a tiež to, odkiaľ ste? Radi by sme vám pre pomoc odporučili niektorú z laktačných poradkýň z nášho zoznamu, pretože v situácii bolestivých bradaviek pomoc spočíva v dvoch oblastiach:

1. odstránenie príčiny

2. liečba

Obe tieto oblasti je kľúčové riešiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v takomto prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Bolesť bradaviek dokáže byť jedna z najhorších bolestí, aké existujú. Ale existuje úľava a pomoc a môžete ju získať pomerne rýchlo. Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili bábätko prisať, môžete si po celý deň dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevylieči, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky. Okrem iného vám pomôže začať situáciu riešiť, pretože „nechať bradavky odpočinúť“ a nedojčiť niekoľko dní, situáciu časne zlepší, ale po návrate k dojčeniu (ak sa bábätko ešte bude ochotné prisávať), sa situácia znova začne zhoršovať, pretože sa neurobili žiadne kroky pre odstránenie bolestivého prisatia bábätka a súčasne sa za tú dobu znížila tvorba mlieka. Je preto kľúčové aplikovať postupy, ktoré začnú teraz dojčenie zlepšovať. A potrebujete cielenú liečbu, pre ktorú je dôležité, aby ste začali používať postupy, ktoré vám pomôžu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Ženám sa pre preliečenie bolestivých bradaviek často odporúčajú rôzne prostriedky, ktoré situáciu nielenže nezlepšia, ale majú potenciál ju aj zhoršiť (najmä prípravky s obsahom lanolínu). Bradavky do času, kým sa stretnete s poradkyňou môžete premasťovať olivovým olejom a o ďalšom postupe sa dohodnite na osobnom stretnutí s laktačnou poradkyňou.

Okrem toho je dôležité s poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí s tkanivo bradaviek či dvorcov nepoškodzuje. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivé bradavky a naliate prsniky