Denní režim

Věrka    28.12.2021, 20:48

Dobrý den, syn 4m, plně kojený. Přes den spí max 30 min v kuse, takže stále máme kolečko kojení-uspávání spánek. Jak v tomto koloběhu najít místo např. pro pasení koníčků? (Buď je po jídle, spí nebo je unavený, ostatních chvilek je málo) Byli jsme posláni na fyzio, ale syn donedávna po kojení stále blinkal a odmítal být na břiše, takže je samozřejmě možná ve skluzu, ale proč ho hned “urychlovat”?

Milá Věrko,

je normálne, že bábätko v tomto veku má počas dňa rytmus pozostávajúci zo spánku, dojčenia a krátkeho úseku času medzi tým, v ktorom bábätko uspávate.

Pre dojčené deti je napríklad veľmi typické, že v tomto veku spia viackrát v krátkych časových úsekoch. Ľudia si často želajú, aby bábätká spali dlhšiu dobu, ale najmä preto, že starostlivosť o spiace dieťa je jednoduchá. Bábätká v tomto veku potrebujú veľa ľahkého spánku. Okrem toho, dojčenie sa vyvíjalo v kontexte častého kontaktu bábätka s matkou a umelo vytvorená niekoľkohodinová prestávka medzi dojčeniami v tomto veku môže znižovať tvorbu mlieka.

Nemusíte sa trápiť ohľadne pasenia koníčkov. Pohyb bábätka, ktorý rozvíja rovnaké zručnosti, vykonáva aj bábätko, ktoré sa vo vašom náručí dojčí, nosíte ho v šatke či nosiči a zaujíma sa o okolie alebo o vašu tvár, keď ho máte na rukách. Bábätká zažívajú dostatok podnetov pre normálny fyzický vývin aj v kontakte s rodičmi. Ak bábätko potrebuje fyzioterapiu, nie je to preto, že ste ho nedávali „pásť koníčky“.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Denní režim