Inzulín a materské mlieko

Romana    26.12.2021, 11:20

Dobrý deň, som diabetička na inzulíne a pred pár dňami sa mi predčasne v 31tt narodila dcérka, po pôrode mala vysoké hodnoty inzulínu a musia jej to zrážať koncentrovanou glukózou. Môže inzulín ovplyvňovať aj materské mlieko a môže to mať ešte nejaký negatívny vplyv pre bábätko? Je teda moje mlieko pre ňu vhodné? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

Milá Romana,

kombinácia predčasného pôrodu a toho, že ste diabetička, spôsobuje, že na začiatku života môže bábätko ma nízke hladiny glukózy v krvi (hypoglykémiu). 

Materské mlieko a dojčenie majú v tomto smere výlučne pozitívny vplyv a v takejto situácii by bábätko malo byť dojčené ešte intenzívnejšie, ako iné bábätká. Pretože materské mlieko pomáha udržiavať hladinu glukózy oveľa lepšie ako umelé mlieko. Bolo by ideálne, keby ste dcérku dojčili a navyše k tomu si odstriekavali mlieko a podávali jej ho ešte naviac k tomu, čo sa nadojčí. Takto by ste dokázali udržiavať glykémiu stabilnú. Nemusíte mať vôbec žiadne pochybnosti o vhodnosti materského mlieka v tejto situácii. Vhodný manažment dojčenia a kŕmenia materským mliekom by dokonca dokázal predísť hypoglykémii, špeciálne v kombinácii s kontaktom koža na kožu. 

Dojčenie je podľa množstva vedeckých štúdií dokonca prevenciu rozvoja diabetu v neskoršom veku a vzhľadom na vašu anamnézu je teda dojčenie ešte o to významnejší faktor. 

Nepíšete, či dcérku máte momentálne pri sebe a či už ste už začali dojčiť, ale ak pri vás nie je, začnite si odstriekavať materské mlieko, aby ste mohli rozbehnúť tvorbu mlieka čo najrýchlejšie. Odstriekavajte si mlieko, až kým s ňou nebudete, aspoň 8-krát za deň, každý prsník vždy 20 minút, a z toho aspoň raz v noci. Bolo by ideálne, ak by ste mohli dcérku začať dojčiť ihneď. 

Váš inzulín a ani vaša hladina glukózy v krvi už teraz nijako neovplyvňujú vaše bábätko. 

Na našej webovej stránke môžete na túto tému nájsť množstvo informácií: 

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/odstriekavanie-pred-porodom/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/predcasniatka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Inzulín a materské mlieko