Muze caste kojeni vadit?

Anna    01.01.2022, 23:23

Dobry den, Z nekolika stran jsem slysela, a nevim zda to prave neni jen fama, ze dite by se melo kojit nejrive po 2,5 - 3 hod intervalech- aby se jim v brisku nemochalo natravene a cerstve mleko a nebolelo je z toho brisko. Je to pravda? ( odporovalo by to vsem snaham krmit dite dle potreby) Pokud by to pravda byla, je lepsi dodrzet takovy interval a posunout treba ulozeni k nocnimi spanku, nebo spis zkratit interval mezi kojenim a dodrzet cas usinani? Za odpoved predem dekuji

Milá Anna,

dojčite svoje bábätko vždy, keď sa precitá, je nespokojné, má záujem sa prisať. Nie je nič horšie ako aplikovať pozorovania z kravského mlieka či umelého mlieka na dojčené deti a materské mlieko. Materské mlieko je iné, má iné vlastnosti a dojčenie funguje inak ako kŕmenie umelou výživou.

Bábätká by nemali byť kŕmené podľa umelo nastaveného režimu. Či už ide o dojčené alebo nedojčené deti – predstava, že medzi kŕmeniami má uplynúť určitá doba (najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o 3 hodinách), pochádza z nemocničných rutín, nie je výsledkom skutočných vedeckých odporúčaní. Bábätká majú potrebu byť dojčené kedykoľvek, keď o dojčenie prejavia záujem.

Pre dojčené dieťa je možnosť dojčiť sa kedykoľvek to bábätko potrebuje, teda podľa svojich potrieb jeden z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje úspešnosť dojčenia. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že „dojčenie podľa potrieb dieťaťa“ je kľúčové pre úspech dojčenia. Dojčenie sa vyvíjalo počas miliónov rokov evolúcie tak, že bábätku poskytuje nielen mlieko, ale reguluje rôzne telesné funkcie – teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, z tohto a mnohých ďalších dôvodov je pre ľudské mláďatá typické, že sa potrebujú dojčiť veľmi často a na prsníku ostávajú dlhú dobu. Materské mlieko túto potrebu bábätiek dokonale odráža vo svojom zložení a stráviteľnosti a preto nie je vôbec problém, ak bábätko nadojčíte kedykoľvek, nech od posledného dojčenia uplynie akýkoľvek časový interval. Nemusíte čakať a vytvárať intervaly medzi dojčeniami. Časté dojčenie nespôsobuje črevné problémy, ani hnačku – stolica dojčených detí je typicky riedka, môže byť aj spenená, vystreľujúca, toto všetko je v poriadku a neznamená to nič. Bábätko môže byť nespokojné, ale najčastejšou príčinou nespokojnosti nie je boľavé bruško – prečítajte si k tomu tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Je typické, že bábätko potrebuje dojčenie hneď, ako sa zobudí, že sa môže chcieť dojčiť na zaspatie, že dojčením rieši rôzne svoje potreby, nielen hlad alebo smäd. Takto dojčenie má fungovať. Každé bábätko v tomto veku má svoj vlastný režim, ktorý si upravuje podľa svojich potrieb. Aj vaše bábätko už má svoj režim. Tento režim pozostáva zo spánku, dojčenia a bdenia. Toto je ako režim pre takéto malé bábätko postačujúce a čím viac mu budete pomáhať, aby zaspalo, keď je unavené, aby sa mohlo dojčiť, keď je nespokojné a aby pri fáze bdenia mohlo pozorovať, čo robíte z bezpečia vašej náruče (napr. pri nosení v šatke alebo v nosiči), tým viac budete podporovať jeho správny vývin. Nosenie bábätka v náručí alebo v nosiči/šatke, je zároveň ten najlepší tréning pre jeho bruško a správny vývoj chrbtice a svalov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Muze caste kojeni vadit?