Srd dietata pri kojeni

Miška    04.01.2022, 10:10

Dobry den, mam syna, ma 4 tyzdne, je plne kojeny…uz druhy den mam ale problem… normalne zaspava na prsniku… tieto dva dni ale sledujem, ze po nakojeni sa zacne srdit… vzdy, ked predtym zaspaval na prsniku len tak dudlal bradavku, ale uz nepil…. Teraz sa zacne velmi srdit a prsnik vypluva, pride mi to, ako by mu vadilo mlieko…ked vymenin prsnik, na chviku je ok, napije sa, ale potom pride ten srd aj tu… ked stlacim prsnik, mam mlieka dost, vyteka… maly pribral za tyzden 300g, takze nemyslim, ze mam malo mlieka…. Aj ked ma prsnik v ustach, z druheho mi tecie mlieko… Len nechapem, kde je problem a ako ho vyriesit… vsetci vravia, vraj mam malo mlieka, ale vidim, ze v tom problem nie je…. Niekedy maly nestiha ani hltat, mlieko mu ide kutikmi…. Vedeli by ste mi poradit? Dakujem pekne

Milá Miška,

vo vašej situácii vám odporúčame, aby ste sa spoločne s poradkyňou pri dojčení pozreli na dojčenie a na správanie bábätka pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

To, čo sa často javí ako reakcia na príliš veľa mlieka (striekajúce mlieko, plačúce bábätko, ktoré navyše často grcká, kašle mlieko), je v skutočnosti často reakcia na zníženie toku mlieka počas dojčenia. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Bábätko môže v tomto čase ešte stále dobre priberať. Táto situácia typicky začína byť viditeľná najskôr večer, naopak v noci býva väčšinou spočiatku dojčenie ešte úplne pokojné. Postupne sa zhoršuje dojčenie aj počas dňa a nakoniec aj v noci. Typický čas, kedy začína byť toto správanie bábätka viditeľné, je 1 – 3 mesiace.

V tejto situácii sa dajú urobiť kroky pre to, aby sa to postupne zlepšilo. Pri jednotlivých krokoch pre zlepšenie situácie je kľúčové byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Pozorne si ho preštudujte a prejdite spoločne s poradkyňou pri dojčení, ktoré kroky začnete používať, medzi ktoré patrí:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a zvýšite tvorbu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Srd dietata pri kojeni