Návrat k dojčeniu po kŕmení z flašky

Monika    06.01.2022, 22:37

Dobrý den, Rada by som sa opýtala, či je šanca vrátit sa ku kojeniu po výlučnom kŕmení z flašky. Po kontrole u lekárky v troch týžňoch nám bolo doporučené dokrmovanie UM, nakoľko dcérka nepriberala. Začala som odsávať a prikrmovat Nutrilonom. Maličká začala krásne priberať a snažíme sa vrátiť ku kojeniu, no veľmi sa nám to nedarí. Používala som flašky pre kojené detičky od značky Medela, no napriek tomu sa dcérka na prsníku veľmi hnevá a po dojčení vracia. Navyše asi nevycucne dostatok mlieka a po pol hodine plače od hladu. Poradili mi kojenie cez klobučiky, s nimi je to troška lepšie, no tiež sa maličká natrápi. Je šanca s laktačnou poradkyňou, že by sme sa vedeli ku kojeniu vrátiť? Dcerka má 8 týždňov a výlučne flaškujeme cca od 4 týždňov. Ďakujem za odpoveď.

Milá Monika,

v tejto situácii je veľmi pravdepodobné, že s dobrou pomocou profesionálnej laktačnej poradkyne MAMILY v osobnom kontakte sa vám podarí začať dojčiť, vaše bábätko je stále veľmi maličké, dokonca v tomto veku je typické, že sa začnú prisávať aj bábätká, ktoré boli doposiaľ kŕmené len fľašou. Má určite zmysel pokúsiť sa urobiť kroky pre návrat k dojčeniu, pretože:

- vaše bábätko je maličké a je veľká šanca, že pri uplatnení správnych postupov sa prisaje hneď alebo v najbližších dňoch

- časom sa tvorba mlieka s uplatnením správnych postupov bude výrazne zvyšovať

Kým sa bábätko nezačne prisávať, je dôležité, aby ste začali mlieko odstriekavať alebo odsávať, aspoň 20 minút z každého prsníka 8-krát denne (z toho aspoň raz v noci). Pomôcť vám môže aj zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

- je možné dokrmovať bábätko aj bez použitia fľaše – ak by sa bolo ochotné prisať (a tieto šance je s dobrou pomocou možné významne zvýšiť), tak priamo na prsníku a bez ohľadu na to, koľko mlieka bude bábätko dostávať prostredníctvom dokrmovania – aj dokrmovanie na prsníku je dojčenie a aj toto je pre bábätko mimoriadne dôležité

Žiadna fľaška nepomáha pri dojčení. Žiadna fľaška bez ohľadu na to, čo o danej fľaške tvrdí marketing, nepodporuje dojčenie. Hoci reklamy na fľašku vždy tvrdia, že konečne prinášajú fľašku, ktorá umožňuje kombinovať dojčenie a kŕmenie z fľašky, je to a vždy bude len reklama, nič viac. Fľaška je fľaška a dojčenie je dojčenie - ide o dve odlišné metódy kŕmenia. Rovnako odlišné je aj kŕmenie bábätka cez klobúčik. Neodporúčame vám túto situáciu riešiť klobúčikmi. Odporúčame vám v tejto situácii čo najskôr kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätko neprisáva.

Jednotlivé kroky, ktoré by vám pomohla realizovať poradkyňa v osobnom kontakte a ktoré by mohli pomôcť sú:
1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pozrite si aj fotografie správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Aby ste sa vyhli fľaši, potrebujete sa naučiť kŕmiť bábätko iným spôsobom, čo vám tiež ukáže poradkyňa. Ak by sa bábätko neprisávalo, je dôležité nepoužiť na kŕmenie fľašu ale pohárik:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Ak by sa bábätko bolo ochotné prisávať, bude potrebné teraz ho dokrmovať na prsníku. Tu je návod, ako sa pri tom vyhnúť použitiu fľaše:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je tiež možné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.  

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto má zmysel snažiť sa o to, aby ste svoje bábätko znovu naučili sať na prsníku. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo nielen fľašu, ale ani cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by sa bábätko neprisávalo, odstriekavajte alebo odsávajte si mlieko a zvyšujte tvorbu mlieka bylinkami.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte v kontakte, ideálne koža na kožu, s bábätkom čo najviac času počas dňa. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – ak by sa prisalo, nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Ak by sa neprisalo, nakŕmte ho pohárikom a trávte veľa kontaktu koža na kožu.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc. Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Návrat k dojčeniu po kŕmení z flašky