Štrajk alebo zdravotný problém

Miriam    11.01.2022, 13:35

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadne problému s dojčením 12 týždňovej dcérky. Náš problém spočíva v tom, že sa odťahuje od prsníka - dojčím zväčša po ležiačky, po prisatí pekne pije chvíľu, no potom sa o mňa zaprie nožkami a odtiahne sa s natiahnutou hlavou hore a tým pádom sa pustí ale opätovne hľadá prsník a hneď sa prisaje naspäť. V noci (spí so mnou) to nerobí, vtedy sa v polospánku napapá (max 2x sa pustí) a spí ďalej. Trvá to už asi 2-3 týždne, takmer pri každom dojčení a hlavne večer. Problém je predovšetkým v tom, že je nemožné ju uspať dojčením a tiež, že je veľmi ťažké dosiahnuť správne prisatie keďže sa stále púšťa. Na to aby sa dostatočne najedla sa musí pri jednom dojčení aj 20x znova prisať a potom to vzdávam alebo ju musím najskôr uspať a kŕmiť v polospánku. Je jedno či ju dojčím z jedného prsníka alebo ich vystriedam. Viem, že mojou chybou je používanie cumlíka pri uspávaní (má ho len pokým zaspí, potom ho vypľuje a tiež ho má v kočíku) no inak to nejde, keďže nedokáže byt na prsníku a nie to ešte na ňom zaspať - to sa nám stane len výnimočne. Skúšam dojčenie aj v inej polohe - priečnej alebo futbalovej, ale aj vtedy je to rovnaké a odťahuje sa. To mlieko do nej vždy nejak dostanem kým je ochotná sa prisať, čiže pocikaných plienok má dosť, na 2 mes. poradni vážila 4850g (3180g pri narod.). Pri dojčení vôbec neplače ani sa nejak výrazne nezlostí, len sa odťahuje. Mliečka mám dosť si myslím, po stlačení prsníka strieka a prsníky mám tak akurát naliate - ani nie úplne mäkké/prázdne a ani veľmi tvrdé. Všade sa dočítam, že je to štrajk v dôsledku poklesu tvorby mlieka. Len mi napadlo či to nemôže byť niečo iné - po pustení sa z prsníka lapá po dychu, takže mi napadlo, či jej mliečko nejde práve naopak príliš rýchlo a nestíha alebo či nemôže mať nejaký zdravotný problém (pálenie záhy, reflux alebo čo ja viem čo). Neviem či to spolu súvisí ale posledný mesiac má stolicu len raz za 4-5 dní, pri odgrgnutí po dojčení občas dosť zvracia - tým mám na mysli, že to z nej vyletí až na podlahu, ale väčšinou negrcne vôbec. Neviem čo robiť, dcérku prikladám na požiadanie zhruba každé 2 hodiny aj aj v noci sa tak budí, snažím sa ju prikladať častejšie alebo naopak nechať ju dlhšie, ale nepomáha nám nič. Veď predsa nie je možné aby som dieťa musela najskôr uspať na rukách, potom položiť a až potom jej dať jesť. Dojčenie začína byť pre mňa viac trápenie ako radosť…

Milá Miriam,

v tejto situácii vám odporúčame osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

S takýmito situáciami sa stretávame pri poradenstvách veľmi často a zhodnotenie tejto situácii je kľúčové v osobnom kontakte, okrem iného aj preto, že otázky, ktoré sa pýtate sú veľmi relevantné a to, čo pozorujete, je logické vyhodnotiť tak, ako ste popísali. Pochopiť odpovede na tieto otázky, je jednoduchšie v kontexte toho, čo vyhodnotíte spoločne s laktačnou poradkyňou osobne. Je pochopiteľné, že ak vidíte, že si dokážete odstriekať mlieko alebo pociťujete naliatie prsníkov, zdá sa, že to znamená, že tvorba mlieka je dostatočná. Je pochopiteľné, že ak vidíte, že bábätko lapá po dychu, prípadne kašle, vypľúva mlieko, alebo dokonca vidíte striekať mlieko, keď sa dieťatko odtiahne, vyzerá to tak, že to, prečo sa bábätko odťahuje, je príliš rýchly tok mlieka. Osobné zhodnotenie dojčenia je dôležité aj preto, aby ste spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotili pitie bábätka a jeho správanie pri dojčení. Z vašej otázky sa zdá, že správanie bábätka, ktoré opisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Často sa k znižovaniu tvorby mlieka pridávajú aj rôzne iné faktory, napr. vo vašom prípade môže byť faktorom používanie cumlíka, hoci aj občasné (a znova: konzultácia s laktačnou poradkyňou je kľúčová aj preto, že je pochopiteľné, že v tejto situácii, kedy je dojčenie náročné, nebude vám pomáhať v starostlivosti o bábätko a je náročné bábätko uspať, takže hľadáte iné spôsoby, ako to urobiť. Spoločne s laktačnou poradkyňou sa môžete pozrieť na túto otázku a hľadať riešenia, ako na začiatok aspoň niektoré situácie riešiť inak ako použitím cumlíka a nájsť nástroje, ako pre vás uľahčiť uspávanie bábätka, ak nebude ochotné uspať sa dojčením, kým sa situácia s dojčením zlepší. Niektoré z tipov nájdete napríklad v tejto odpovedi z našej poradne: https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2677).

Takáto situácia sa paradoxne často stáva ženám, ktorých bábätká spočiatku vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Napriek tomu, že matka subjektívne naďalej môže pociťovať, že sa jej tvorí veľa mlieka, dokonca môže mať až hrčky v prsníkoch, opuchnuté dvorce. Dôvodom tohto správania bábätka vysoko pravdepodobne je, že s vysokou tvorbou mlieka súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach – prisaje sa a po chvíli sa rozplače, saje si pästičku alebo palček, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka. Typické je, že medzi dojčeniami bábätko môže byť pomerne nespokojné a je náročné sa oňho starať, pretože dojčenie odmieta ale súčasne veľmi potrebuje a rôzne potreby, ktoré si nenaplní dojčením, je náročné uspokojiť inak, napr. potrebu zaspať na prsníku.

Je typické, že toto nespokojné správanie je menej vypuklé v čase, kedy je bábätko v polospánku, najmä v noci a vypuklejšie počas dňa, najmä večer, kedy bývajú bábätká už veľmi unavené a predráždené. Typickým časom, kedy sa začne toto správanie bábätka prejavovať, je 2.-3. mesiac života. Takisto typické je, že niektoré bábätká začnú v reakcii na nedostatočný tok mlieka na prsníku grckať viac, ako to bolo v prvých týždňoch po pôrode. Tento príznak sa pritom typicky nesprávne vyhodnocuje ako situácia, ktorá sa javí ako keby bábätko pilo príliš veľa mlieka.

Nejde teda pravdepodobne o problém bábätka s tým, že máte nadmernú tvorbu mlieka. Uvedomte si, že niekoľko týždňov bábätko túto situáciu zvládalo a nemalo s nadmernou tvorbou mlieka problém. Príčina teda pravdepodobne nie je nadmerná tvorba mlieka, ale opak, mnohé situácie, ktoré sa z hľadiska laického pozorovania správania dieťaťa na prsníku zdajú, ako hnev na rýchly tok mlieka a prílišnú tvorbu mlieka, majú v skutočnosti aj iné možné vysvetlenie. Rozumieme, že mnohým ženám vzhľadom na to, čo popisujú (mnohé hovoria o tom, že bábätko sa na prsníku zadúša, kašle), sa vám teória o reakcii na znížený tok mlieka nebude zdať pravdivá, aj preto by bolo najlepšie, aby ste situáciu riešili osobne s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám môže priamo pri pozorovaní dojčenia toto lepšie vysvetliť.  Pri pozorovaní dojčenia je možné naučiť sa rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia a vedieť posúdiť, nakoľko výdatne bábätko pri dojčení pije a toto vám umožní vidieť túto situáciu na základe skutočného pozorovania dojčenia.

V prípade, že s poradkyňou vyhodnotíte, že ide skutočne o reakciu na znížený tok mlieka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/           

Veľmi dôležitým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho by bolo dobré preštudovať si tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

ktorý popisuje možné príčiny poklesu tvorby mlieka a ak niektorá z týchto príčin môže byť príčinou poklesu tvorby mlieka vo vašom prípade, spolu s poradkyňou pri dojčení môžete pracovať na jej odstránení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Štrajk alebo zdravotný problém