Častá a zelená stolica

Šarlot    13.01.2022, 21:37

Dobrý deň prajem Už skoro 2 mesiace má môj syn zelenú stolicu. Občas ako preženička, občas je hlienovitá, niekedy vodnatá. Väčšinou začne kakať, alebo tlačiť už po 3 minútach dojčenia. Dojčí sa maximálne 8 minút. Kaká v priemere 10x/deň. 21.1. bude mať 5 mesiacov. Pôrodná váha bola 3920g, momentálne váži 7400g a priberá v priemere už len 75g/týždeň. Je spokojný, plne dojčený na požiadanie, každé 2-3 hodiny. V noci prespinká 10 hodín, pričom ho počas spánku nadojčím 2-3x. No stále ma trápi farba stolice, i keď som čítala veľa článkov, že pri plne dojčenom bábätku, nie je zelená stolica neobvyklá. Poprosím Vás o Váš názor, čo sa týka tej zelenej farby, a taktiež, či je možné nejako ovplyvniť (napríklad stravou/doplnkami výživy) to časté kakanie. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem krásny deň Šarlot sarlotmanova@gmail.com

Milá Šarlot,

farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať, ani častosťou vylučovania stolice a nie je možné ju ovplyvniť vašou stravou či doplnkami výživy. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. Zelená stolica neznamená, že sa „nedostáva k zadnému mlieku“. Kľúčovým faktorom je vyhodnotenie výdatnosti dojčenia a správania bábätka pri dojčení, ideálne s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Zvlášť v prípade, že máte podozrenie, že bábätko nepriberá dostatočne, je dôležité vyhodnotiť, či bábätko získava pri dojčení dostatok materského mlieka. Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie otázok okolo stolice spočíva v prvej línii v zlepšení dojčenia, vo všeobecnosti týmito opatreniami:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Častá a zelená stolica