Návrat do práce

Kristína    13.01.2022, 21:45

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na dojčenie po návrate do práce. Naša dcérka bude mať 8 mesiacov a ja sa za 2 týždne vraciam do práce na 3 dni v týždni (utorok, štvrtok a piatok) každý z týchto dní na 12 hodín + cesta do práce, čiže budem z domu preč 13 hodín od 5.30 do 18:30 a dcérku bude do jaslí voziť manžel a takisto po ňu aj príde. V jasličkách bude na 9 hodín (08:30-17:30). Bojím sa odlúčenia od dcérky na 13 hodín a ako to zvládne a či bude mať dostatok tekutín v jasličkách. Chcela som si odsávať mlieko, aby jej ho vedeli poskytnúť v jasličkách keď bude bezo mňa ale jediné čo som dosiahla bol upchatý mliekovod a zápal prsníka, čiže som brala antibiotiká a pokus o odsávanie som nadobro ukončila. Chcem sa opýtať, ako by som mala riešiť naliate prsníky počas pracovnej doby, či bude stačiť si odsať trošku mliečka ručne, aby sa prsníky uvoľnili, alebo ho treba úplne vyprázdniť? A takisto čo môže dcérka v jasličkách piť? Malým detičkám v jasličkách dávajú kravské mlieko, vodu alebo ak rodič donesie tak umelé mlieko (čo my s manželom neuznávame a dcérka ho nikdy nepila). Dcérku dojčím kedykoľvek potrebuje a vnoci spinká s nami v posteli a prisaje sa podľa potreby, niekedy ani neviem kedy lebo ma to nezobudí. Chcela by som s dojčením pokračovať pokiaľ ho bude dcérka potrebovať, lebo ju to vždy veľmi upokojí, dobre spinká a takisto je veľmi dobré pre ukľudnenie počas rastu zúbkov alebo keď je nekľudná Za odpoveď vám vopred ďakujem. Kristina

Milá Kristína,

vo veku vášho bábätka je možné dojčenie s prácou zladiť relatívne dobre. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek príkrmy (skutočné jedlo, ideálne je zamerať sa na kalorické jedlá, ktorých príklady nájdete na konci tohto článku: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/). V jasliach mu môžu tiež dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie s pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcelo piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu opatrovateľ dával príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín. Zameškané doženiete po návrate z práce a bábätko môže počkať na váš návrat z práce s večerným spánkom.

Deti vo veku vášho bábätka už nepotrebujú fľašky, cumle ani umelé mlieko. Bude stačiť dojčenie v čase, keď s ním budete, a jedlo, ktoré bude jesť počas vaše neprítomnosti. Ak sa v jasliach zamerajú na kalorické jedlá, bude stačiť, ak bábätko spapá aj menej jedla.

V čase, keď doma nebudete, je dôležité, aby si jeho opatrovateľ našiel spôsoby, ako ho upokojiť, nosiť, zabaviť, uspať a podobne. Toto môže byť najnáročnejšia časť celej situácie, náročnejšia než poskytnutie jedla. Opatrovateľ bude musieť mať veľa energie a vynaliezavosti, aby toto zvládol.

Vy si v práci môžete začať mlieko odsávať alebo odstriekavať. Toto je iná situácia, ako keď ste odsávanie skúšali v čase, kedy ste dojčili popri tom dieťatko. Odporúčame vám otázku odsávania či odstriekavania mlieka skonzultovať s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania a rady tak, aby ste sa vyhli problémom s prsníkmi.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Návrat do práce