Raynaudov syndrom - dojcenie

Martina    15.01.2022, 22:20

Dobry den, Chcela by som sa opytat - je mi diagnostikovany Raynaudov syndrom (fenomen studenych ruk a noh). V novembri sa mi narodila dcerka, dojcim ju a pri dojceni a po dojceni mi bradavky beleju. Taktiez jemne bolia. V chlade pocitujem palivu bolest a taktiez beleju. Vedeli by ste mi poradit aku liecbu by som mala zvolit?

Milá Martina,

ak bradavka zbelie, tak to znamená, že sa bradavka z nejakého dôvodu poškodzuje. Je dobré odstrániť príčinu takéto poškodenia, medzi takéto príčiny môže patriť napríklad aj zhoršené prisatie. Tento bod vám odporúčame riešiť osobne s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v takomto prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradavky. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte aj ďalšie možné príčiny poškodenia bradavky, napríklad používanie cumlíka (aj občasné), či zníženie tvorby mlieka z iných príčin.

Okrem toho by ste potrebovali riešiť syndróm bielej bradavky ako taký. Pre okamžité zlepšenie si môžete začať dávať vysoké dávky vitamínu B6 (150 - 200mg B6 denne počas prvých štyroch dní) spolu s tabletkou B-komplexu (1 za deň), ak sa to začne zlepšovať, znížiť dávku na 50mg a potom vysadiť. Syndróm bielej bradavky je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobovaný poškodením a bolesťou bradavky ako takej a odznie, keď sa vyrieši problém s bolestivými bradavkami. Ak by syndróm neprešiel ani po odznení ostatných bolestí bradavky, tak ešte napíšte na dojcenie@mamila.sk, ešte existujú aj ďalšie spôsoby liečby.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Raynaudov syndrom - dojcenie