Ekzém na prsiach a teplota u bábätka

Michela    19.01.2022, 11:33

Dobrý deň Mám chlapčeka bude mat 4mesiace, posledné dva týždne sa mi začal robiť na prsiach ekzém aj na bradavke kde mi to začalo už mokvat. Tým že stále malého prikladám. Maly začal mat teploty a začali sme riešiť čo sa deje. Pediatricka mi zobrala výter z nosa aj pusy a mne z tej mokvajucej rany na bradavke aj z mlieka. Ešte nemáme výsledky ale je pravdepodobne že tam bude nejaký bacil. Lenže ja malého dojčím niekedy aj hodinu, niekedy spi na prsníku a v noci veľkú časť tiež pretože nemáme cumel. Pediatrička mi vravela že mám okamžite zastaviť spanie na prsníku a zaviesť cumel lebo mi to bude donekonečna vracať a poškodzovať tie bradavky. Ja by som sa nerada vzdala dojčenia aj v noci, na cumlík ho učiť teraz v 4m tiež už nechcem, takze neviem čo mám robiť a ako ďalej. Liečiť to veľmi nevieme keďže maly sa dojčí pomerne často takze len pomedzi natieram a umývam. Prosím stretli ste sa s takouto situáciou? Ako mám postupovať? Ďakujem

Milá Michaela,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali skutočnú pomoc a riešenie, ktoré akútne potrebujete.

Rany na bradavkách a ekzém nespôsobuje fakt, že sa bábätko dojčí ani to, že na prsníku strávi veľa času. Tkanivo prsníkov je na toto pripravené a počíta po pôrode s tým, že bábätko sa bude dojčiť dlho a často, že bude na prsníku zaspávať a spať. Svetová zdravotnícka organizácia považuje dojčenie podľa potrieb bábätka (a to znamená aj na zaspatie a spánok) za kľúčovú podmienku udržania dojčenia z dlhodobého hľadiska. Riešením tejto situácie nie je cumlík, zvlášť nie v situácii bolestivých bradaviek, vzhľadom na to, že cumlík mení spôsob, akým sa bábätko prisáva k prsníku a to bude tkanivo bradaviek ešte viac poškodzovať. Ster z bradavky či z mlieka je vyšetrenie, ktoré k aktuálnej situácii nemá ako prispieť k riešeniu, pretože nález z týchto vyšetrení neznamená aicky, že táto baktéria je príčinou ekzému a rán. V materskom mlieku sa nachádza viac ako 800 kmeňov rôznych baktérií, z tohto steru môže vyjsť nález zlatého stafylokoka alebo iných baktérií a to neznamená, že tento kmeň baktérie je príčinou poškodenia tkaniva. Navyše výsledky steru alebo vyšetrenia mlieka môže odhaliť baktériu, ktorá sa do vzorky dostala pri snahe odstriekať mlieko z rúk alebo z pokožky prsníka a toto takisto neprinesie žiadne potrebné informácie. Naopak často sa výsledky takýchto sterov stanú dôvodom na ukončenie dojčenia, ktoré vôbec nie je opodstatnené. Teploty bábätka vysoko pravdepodobne nemajú pôvod v týchto ranách.

V tejto situácii potrebujete účinnú liečbu a medzičasom prostriedky na zmiernenie bolesti, aby ste vládali pokračovať. Ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, kým sa stretnete s poradkyňou, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa porozprávate o konkrétnom postupe liečby poškodeného tkaniva dvorca a bradavky. Kým sa stretnete s poradkyňou pri dojčení, odporúčame vám prestať používať lanolín. Lanolín má tendenciu z krátkodobého hľadiska pomôcť (hoci niekedy ani to nie) a z dlhodobého hľadiska môže vytvárať podmienky pre zhoršovanie trhliniek a stavu bradaviek. Prestaňte ho používať. Odporúčame vám tiež prestať bradavky a dvorce umývať, pretože toto tiež zhoršuje situáciu.

Okrem toho v tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

urobiť kroky pre odstránenie možných príčin takéhoto poškodenia bradaviek a pre to, aby bábätko začalo z prsníka získavať čo najviac mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Cieľom týchto opatrení je dočasne, kým sa situácia nezlepší, udržať bábätko čo najdlhšie pri dojčení na jednom prsníku, pomáhať mu získať čo najviac mlieka zlepšením polohy a prisatia, stláčaním prsníka a toto spolu so zvýšením tvorby mlieka pomôže dojčiť pri jednom dojčení bábätko čo najdlhšie na jednom prsníku. Toto bude dočasné opatrenie, neskôr sa budete môcť vrátiť k ľubovoľnému striedaniu prsníkov, ale pri takto poškodených bradavkách a dvorcoch má zmysel dojčiť čo najdlhšie z jedného prsníka. Okrem iného aj preto, že samotný moment prisatia poškodí tkanivo bradaviek v tejto situácii najviac a aj ženy často prisatie vnímajú ako najbolestivejšie. Ak sa vám pri ranách, ktoré popisujete, tvoria na dvorcoch alebo bradavkách chrastičky, potrite si pred dojčením tieto miesta olivovým olejom, aby sa zmäkčili a nepraskli pri prisatí.

Spolupracujte pri ďalších krokoch riešenia s laktačnou poradkyňou, neostávajte v tejto situácii sama, potrebujete okamžitú pomoc a ďalšie usmernenia podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ekzém na prsiach a teplota u bábätka