Dlhé kojenie

Silvia    27.01.2022, 18:30

Dobry den. Mam 10 dňovú dcérku, som po sekcii. Mlieko mam, prisat sa vie. Jedine teda 2 x-3 x do dna je dlho prisata.. uz nepije. Iba ma bradavky akoby dudel.. ked ju dam z pŕs dolu place. Co s tym? Dakujem

Milá Silvia,

nemusíte sa obávať, vaše bábätko sa správa normálne. A súčasne existujú spôsoby, ako pomôcť vám, aby ste popri náročnej starostlivosti o bábätko mohli robiť aj veci, ktoré potrebujete alebo chcete robiť. Bábätká v tomto veku môžu chcieť byť na prsníku často a dlho, toto je normálne a to, že ľudia stratili vzory pre dojčenie, spôsobuje, že považujú za normálny model starostlivosti o dieťatko cumlík. Prsník nie je cumlík. Cumlík je náhrada dojčenia. Dojčenie totiž nie je len príjem mlieka. Dojčenie a pravidlá nejdú dohromady, bábätká sa nemajú dojčiť podľa určitých nastavených intervalov. Dojčite bábätko podľa jeho potrieb. Všetky organizácie zaoberajúce sa podporou dojčenia, vrátane WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie), považujú dojčenie podľa potrieb bábätka za kľúčové pre to, aby dojčenie bolo úspešné. Sledujte správanie svojho bábätka a ponúkajte mu dojčenie vždy, keď sa prebúdza, keď potrebuje zaspať, keď je nespokojné, ešte pred tým, než plače. Je v bežné, ak sa bábätko chce dojčiť často (cez deň aj v noci), ako to popisujete. Plač je až posledným znakom, že bábätko potrebuje starostlivosť. Prisať svoje bábätko k prsníku môžete už omnoho skôr pred tým, než sa rozplače. Časté dojčenie je normálne. Bábätko sa totiž môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A tieto rôznorodé potreby bábätka nie je možné načasovať na každé dve - tri hodiny, či iný interval. Mlieko sa trávi veľmi veľmi rýchlo, navyše vôbec nevadí, ak pije mliečko kedykoľvek. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa prejesť.

Bábätko si vďaka dojčeniu podľa potrieb vytvára svoj vlastný režim. Ten pozostáva zo spánku, dojčenia a bdenia. V tomto veku sa čas bdelosti pri bábätku prakticky spája s dojčením. Nechajte bábätko dojčiť sa a potom mu pomôžte so zaspatím. Ak zaspáva na prsníku, nechajte ho zaspať. Vytvorte si podmienky tak, aby ste mohli s bábätkom na prsníku odpočívať, ležať či sedieť. Ak máte povinnosti, ktorým sa musíte venovať, môžete dojčiť bábätko napríklad takto v šatke:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Takto môžete dojčiť s voľnými rukami a ak bábätko zaspí, nemusíte ho odložiť do postieľky. Bábätká položenie do postieľky často zobudí a ak sa toto deje, v neskoršom veku (približne po 3 týždňoch) sa v dôsledku toho začnú bábätká správať veľmi nespokojne najmä večer, toto správanie sa potom nesprávne označuje ako bolesť bruška, kolika. Bábätká vo veku vášho dieťatka by mali byť hore približne 30 – 45 minút. Pomôžte bábätku, aby približne v tomto čase už znova spinkalo, uspávajte ho dojčením, pohybom, nosením, hojdaním. Nechajte potom bábätko, nech sa dobre vyspinká. Dojčite bábätko potom vtedy, keď sa precitá, sústreďte sa na to, aby získavalo dostatok mlieka, porovnajte pitie svojho bábätka s týmito videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Podľa pitia bábätka sa dá vyhodnotiť, či získalo pri dojčení dostatok mlieka.

Je tiež dôležité sústrediť sa na správne prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka pomáhajte bábätku vypiť čo najviac mlieka. Druhý prsník mu ponúknite, ak už aj napriek stláčaniu nepije. Ak bábätko získava na prsníku dostatok mlieka, môže na prsníku tráviť toľko času, koľko potrebuje, pretože pomerne veľa času môže tráviť satím bez pitia, keďže dojčenie nie je len o príjme mlieka. Bábätko môže sať bez pitia napríklad preto, že chce zaspať. Preto je dobré uistiť sa, že bábätko celkovo počas dňa pri dojčení vypije dostatok mlieka a inak ho nechať tráviť čas satím bez ohľadu na to, či pije alebo nepije. Môže vám pomôcť skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhé kojenie