Strata mlieka pri prespavani noci

Martina    31.01.2022, 10:38

Dobry den, moje 7tyzdnove babatko zaspava okolo polnoci a o 6hod rano ho budim, aby som ho nadojcila, kedze mam velmi naliaty prsnik ako kamen (dojcim iba z jedneho). Cez den ho zas budim po 3-4hodinach spanku, neviem kolko by spalo, kebyze nebudim. Bojim sa, ze pri tychto relativne dlhych intervaloch dojcenia o mlieko postupne pridem. Ako by ste to, prosim, riesili? Dakujem

Milá Martina,

dieťa by sa nemalo násilne budiť. Niektoré bábätká vo veku vášho spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo. 

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Ak by ste vedeli ovplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že bábätko by sa v noci zobudilo samo od seba a nadojčilo by sa, takže jeho zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné.

Ak by sa bábätko aj tak nebudilo, potom pri vašom zobudení v noci môže byť užitočné si mlieko odsať alebo odstriekať, aby ste nepociťovali bolesť. Mlieko môžete zamraziť a neskôr ho použiť do jedla alebo ho darovať inej matke, ktorá potrebuje svoje dieťatko dokrmovať. Zamrazené materské mlieko vydrží v mrazničke mnoho mesiacov, pred tým, než by ste ho v budúcnosti chceli zlikvidovať, sa poraďte s poradkyňou pri dojčení, či je tu nutné.

Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť bábätko v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby bábätko vypilo dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa spoločne s laktačnou poradkyňou a toto by malo zmysel aj preto, že existujú kroky, ktoré by pravdepodobne aj vo vašej situácii mohli pomôcť vrátiť sa k dojčeniu z oboch prsníkov. Je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale ak by to bolo možné, stojí za to urobiť kroky pre to, aby bábätko bolo dojčené z oboch prsníkov.

Porovnajte pitie bábätka s týmito videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by ste mali záujem, vyhodnotiť dojčenie z hľadiska príjmu mlieka a správania sa bábätka na prsníku, vás môže naučiť laktačná poradkyňa v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Nechajte bábätko nech dostatočne vyspinká, ale regulujte aj počas dňa jeho spánok kontaktom s vami a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka pri prespavani noci