Namožené prso

Lenka    31.01.2022, 10:32

Dobrý den, kojím dceru (20 měsíců) z jednoho prsa a stává se mi teď, že mám prso hrozně namožené a v jednom místě bolavé, modřinová bolest, jak kdyby mne tam někdo zmlátil. Cítím tam i nateklou uzlinu nebo žlázu. Pouze na pravé straně prsu a opakuje se to už pár měsiců, vždy když dcera vyžaduje prso víc a víc. Nemám velká prsa a dcera mi po prsu dost skáče a i přes vysvětlování se mi nedaří kojení přes den zklidnit, prostě kojení batolete. Kojí se teď v podstatě non stop a na jedno prso toho je opravdu moc. Můžete mi poradit jak pečovat o prso v mezičase kojení a případně zda nemůže mít taková zátěž nějaké zdravotní následky? Moc děkuji za odpověď

Milá Lenka,

otázka znie, čo presne vás vlastne bolí, a napadajú nám tri možnosti:
a) buď vás bolí to, že vás dcérka udiera do prsníka,
b) alebo vás bolí bradavka a bolesť sa prenáša do prsníka,
c) alebo sa vám nejaký mliekovod v prsníku zablokokuje a zároveň potom neskôr odblokuje a toto môže tiež spôsobovať tento typ bolesti.

To, čo môžete urobiť, je spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY, sa pozrieť na to, ako vyzerá prisatie (áno, dá sa zlepšiť aj pri väčších deťoch) a ako dobre dcérka z prsníka pije a či je potrebné urobiť niečo pre zlepšenie dojčenia. 
Zlepšenie dojčenia by riešilo body b) aj c). Ak by bolesť pochádzala z prisatia a bradavky, bolo by vhodné liečiť aj bradavku a bolesť by ustúpila. 

Ak vaša bolesť pochádza z toho, ako vaša dcérka skáče, stálo by za to pozrieť sa na faktory, ktoré by vám pomohli celé dojčenie upokojiť, aj keď batoľatá na prsníku môžu vystrájať kde-čo, aj tak sa to dá zmierniť a zmeniť. Niekedy môže pomôcť zmeniť spôsob dojčenia či miesto na dojčenie alebo dať dieťa pri dojčení napríklad do šatky, prípadne dieťa pred dojčením nakŕmiť, prisunúť pri dojčení viac k svoju telu a podobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Namožené prso