Protilátky v mm z očkování

Zuzka    30.01.2022, 20:49

Dobrý de, chtěla bych že zeptat zda je opravdu pravda, že z očkování se prez mléko dítěti dostávají protilátky, a popřípadě zda je k tomu nějaká studie. Nejedná se mi pouze o očkování na covid 19, ale celkově i o různá jiná očkování. Napadlo mne, že bych si naockoval vakcínu bexsero a nimenrix proti meningokokovi a mimco by získalo protilátky bez možných nežádoucích účinků z těchto vakcín. Předem moc děkuji za odpověď.

Milá Zuzka,

je pravda, že pri očkovaní dojčiacej ženy proti Covid-19 sa do jej materského mlieka dostávajú protilátky, ktoré môžu pomáhať chrániť dieťatko pred infekciou. Za posledné obdobie vyšlo na túto tému viacero štúdií ako napríklad:

Juncker HG, Mulleners SJ, van Gils MJ, et al. Comparison of SARS-CoV-2-Specific Antibodies in Human Milk after mRNA-Based COVID-19 Vaccination and Infection. Vaccines (Basel). 2021;9(12):1475. Published 2021 Dec 14. doi:10.3390/vaccines9121475

Aiman U, Sholehah M, Husein MG. Risk transmission through breastfeeding and antibody in COVID-19 mother. Gac Sanit. 2021;35 Suppl 2:S524-S529. doi:10.1016/j.gaceta.2021.07.029

Čo sa týka iných typov očkovania, toto je dosť rozsiahla téma, nie pri všetkých ochoreniach a rozličných očkovaniach platia rovnaké vysvetlenia. Už aj preto, že protilátky nie sú jediný spôsob, ako materské mlieko chráni dojčené deti pred rozličnými infekciami, v materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré majú rozmanitý vplyv na imunitný systém a ktoré sú niekedy ešte dôležitejšie ako protilátky. Vo všeobecnosti, ak sa pýtate na vakcínu proti meningokokovi, tak napríklad toto je zaujímavá štúdia: 

Maertens K, De Schutter S, Braeckman T, et al. Breastfeeding after maternal immunisation during pregnancy: Providing immunological protection to the newborn: A review. Vaccine. 2014;32:1786–92. [PubMed: 24530929]

Hovorí o tom, že ak sa matka dala zaočkovať proti meningokokovi počas posledného trimestra tehotenstva, tak bude mať do značnej miery protilátky v materskom mlieku.

Tu je ďalšia zaujímavá štúdia: 

Lakshman R, Seymour L, Akhtar S, et al. Secretory antibody responses to quadrivalent meningococcal vaccine in lactating mothers. Clin Infect Dis. 2000;31:321. Abstract 629.

Podľa tejto štúdie, ak sa dojčiaca matka zaočkovala vakcínou proti meningokokovi, tak sa zvýšilo množstvo sekrečného IgA v materskom mlieku. 

A ešte jedna štúdia, ktorú si môžete pozrieť: 

Pabst HF. Immunomodulation by breast-feeding. Pediatr Infect Dis J. 1997;16:991–5. [PubMed: 9380478]

Z týchto štúdií vyplýva, že pre dieťa výhodné, ak sa dojčiaca matka dá proti meningokokovi zaočkovať, je to preň lepšie, ako keby sa nedala. Zároveň však tieto štúdie nehovoria o tom, že by bolo dobré, aby matka nedala zaočkovať dieťa. Tieto dve veci sa nevylučujú. Dieťa tak bude mať rozmanité zdroje ochrany.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Protilátky v mm z očkování