Časté a dlhé dojčenie

Veronika    31.01.2022, 14:40

Dobrý deň, 4 mesačná dcérka si pýta papať už hodinu od ukončenia predošlého dojčenia a dojčí sa niekedy aj dve hodiny, niekedy viac ... Nepije celú dobu, keď jej prsník vyberiem, hneď ho znova hľadá. V nosiči nechce byť, kde by som ju mohla dojčiť. Keď aj zaspí, nedá sa s ňou pohnúť, lebo by sa zobudila. Ako tú dobu dojčenia skrátiť, lebo neviem sa pri nej ani najesť, nieto ešte niečo urobiť. Ďakujem za odpoveď.

Milá Veronika,

bábätká sa môžu dojčiť veľmi často, hodina nie je neobvyklý interval medzi dojčeniami, rovnako sa môže bábätko chcieť dojčiť dlhšiu dobu, môže na prsníku zaspávať, tráviť tam čas spánku. Toto pre bábätko samo o sebe nepredstavuje problém a je dôležité mu umožniť, aby sa dojčilo tak často a dlho, ako to potrebuje.

To, čo je dôležité je práve to, čo vás trápi, ako túto potrebu bábätka spojiť s napĺňaním vlastných potrieb či povinností. V tejto súvislosti by sme vám ako riešenie navrhovali osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou by ste mohli urobiť tieto kroky:

1) Vyhodnotiť, ako bábätko pije a správa sa pri dojčení. Porovnajte pitie svojho bábätka s týmito videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Niekedy môžu byť súčasťou riešenia častého alebo dlhého dojčenia kroky, ktorými by sa zlepšilo dojčenie.

2) Odstráňte príčiny, ktoré mohli viesť k zníženiu tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

3) Porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou o prepojení spánku a dojčenia – toto bude najdôležitejšie, aby ste mohli nájsť riešenia pre to, čo vás najviac trápi. Súčasťou tohto poradenstva by malo byť hľadanie personalizovaných riešení pre vašu situáciu. Jedným z riešení by mohlo byť používanie nosiča a šatky, pričom existujú spôsoby, ako pomôcť bábätku začať sa dojčiť aj v nosiči či šatke. Môže pomôcť citlivé hľadanie času, kedy by bábätko nosenie tolerovalo, rôzne okolnosti, ktoré by mu pomohli, napríklad spojiť nosenie s hojdaním na fitlopte, dojčenie v šatke s ponúknutím prsníka, využitie nosenia v nových situáciách, napríklad vziať bábätko na prechádzku v nosiči, vystihnutie správneho momentu na tento nácvik.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté a dlhé dojčenie