Covid 19 a dojčenie

Stanislava    09.02.2022, 18:33

Dobrý deň, mám doma 14dnove bábätko,ktoré je čisto dojčené a od dnes som covid pozitívna,zrejme omikron. Celý deň mám horúčky okolo 38°C, nejde mi ich zraziť, liekmi dostupnými popri dojčení. Chcem sa opýtať či môžem nejakým spôsobom ohroziť bábätko a tiež či môže covid mať za následok zníženú tvorbu alebo dokonca stratu mlieka? Ďakujem

Milá Stanislava,

z hľadiska dojčenia môžete užívať potrebné lieky. Pokračovať v dojčení je pre vaše bábätko kľúčové zvlášť v situácii, že ste chorá, pretože vaše materské mlieko už teraz v prípade choroby obsahuje protilátky presne proti ochoreniu, ktoré sa  rozvíja, navyše materské mlieko vždy obsahuje množstvo imunitných látok, látok potláčajúcich zápal, vystieľajúcich sliznice, pomáhajúce správnej funkcii tráviaceho traktu, probiotické baktérie a ďalších 1200 látok, z ktorých sa mnohé nenachádzajú v žiadnom inom zdroji potravy. Samotná infekcia koronavírusom neznižuje tvorbu mlieka, ak by ste mali vysoké teploty, tak je zníženie tvorby mlieka niekedy možné, ale nie nevyhnutne. Môžete sa online formou skontaktovať s niektorou z našich profesionálnych laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste urobili kroky pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a v prípade potreby aj zvýšili tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Covid 19 a dojčenie