Levetiracetam a dojcenie

Katarina    13.02.2022, 23:25

Dobry den, dcerka bude mat teraz vo februari rok a pol. Este stale je dojcena na poziadanie, hlavne pri zaspavani a v noci. Pre mna bude potrebne zacat uzivat liek Levitracetam. Mozem pokracovat v dojceni? Dakujem

Milá Katarína,

levetiracetam môžete pri dojčení užívať a pokračovať ďalej v dojčení svojej dcérky. Ide o liečivo, ktoré sa dokonca používa pre maličké bábätká vo veku 1 mesiaca tak, že sa podáva priamo im. Takže je to liečivo, ktoré je veľmi dobre overené priamy používaním pri bábätkách. To, že vy budete levetiracetam užívať popri dojčení, nebude mať na vašu dcérku vplyv. Môžete pokračovať v dojčení tak, ako ste zvyknutá, bez obmedzení a bez časovania užívania liečiva a dojčenia. Existujú aj štúdie, ktoré skúmali užívanie levetiracetamu dojčiacimi ženami.

Okrem toho je dôležité vedieť, že do hodnotenia otázky užívania liekov a dojčenia, treba zahrnúť nielen liečivo, vlastnosti liečiva, jeho pôsobenie a jeho farmakokinetiku, ale aj význam dojčenia pre zdravie dieťaťa ako aj matky a riziká odstavenia. Toto všetko spoločne pri tomto liečive poukazuje na to, že popri jeho užívaní majú dojčiace ženy pokračovať v dojčení podľa potrieb bábätka.

Vedecké zdroje a štúdie týkajúce sa levetiracetamu 

  1. Kacirova I, Grundmann M, Brozmanova H. Umbilical Cord, Maternal Milk, and Breastfed Infant Levetiracetam Concentrations Monitoring at Delivery and during Early Postpartum Period. Pharmaceutics. 2021 Mar 17;13(3). pii: 398.
  2. Dinavitser N, Kohn E, Berlin M, Brandriss N, Bar-Chaim A, Keidar R, Livne A, Stepensky D, Berkovitch M, Sheinberg R. Levetiracetam in Lactation: How Much is Excreted into the Human Breast Milk? Br J Clin Pharmacol. 2021 Jun 15. doi: 10.1111/bcp.14940. Epub ahead of print. PMID: 34131926.
  3. Dinavitser N, Kohn E, Berlin M, Livne A, Keidar R, Ben-Nun L, Agajani N, Sheinberg R, Gamsu S, Flor-Hirsch S, Brandriss N, Bar-Chaim A, Stepenski D, Berkovitch M. Levetiracetam monitoring in breast-milk: high inter-individual variability. Arch Dis Child 2019;104:14. Abstract 031. doi:10.1136/archdischild-2019-esdppp.31
  4. Crettenand M, Rossetti AO, Buclin T, Winterfeld U. [Use of antiepileptic drugs during breastfeeding : What do we tell the mother?] Nervenarzt. 2018
  5. Lattanzi S, Cagnetti C, Foschi N, Provinciali L, Silvestrini M. Lacosamide during pregnancy and breastfeeding. Neurol Neurochir Pol. 2017 May - Jun;51(3):266-269.
  6. Jacob S, Nair AB. An Updated Overview on Therapeutic Drug Monitoring of Recent Antiepileptic Drugs. Drugs R D. 2016
  7. Kohn E, Brandriss N, Soback S, Bar-Haim A, Berkovitch M. Levetiracetam and lamotrigine excretion in breast milk. Reprod Toxicol. 2016;60:184. 2016


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Levetiracetam a dojcenie