Odstavenie od douspavania a prisatia počas noci

Alexandra    11.02.2022, 14:51

Dobrý deň, mám 18 mesačného synčeka a som v 1.trimestri gravidity,na začiatku. Syn bol od narodenia kojení na poziadanie,nemal nikdy cumlík a ani fľaštičku. Uspavanie na prsníku a takisto douspatie prsnikom. Pri manželskej posteli mame postieľku,ale v podstate spáva s nami. V noci sa niekoľkokrát zobudí a potrebuje byt douspaty. Cez deň spinka raz, tiež musí byt vždy douspaty pár krát,mal to tak vždy. Miluje to spojenie a ja vlastne tiež,ale…prišla som do bodu,kedy sa cítim veľmi vyčerpaná a kojenie sa stalo pre mna veľmi fyzicky nepríjemne odkedy som tehotná. Veľmi ma boli aj chrbtica,najmä krcna z toho dlhého cuckanie v noci. Problém mám s douspavanim následne pricucnutim(živý dudlik). Stále by som rada uspala prsnikom a mlieckom,ale od douspavania by som ho chcela odstaviť. O celkovom odstavení neuvažujem. A dať dať potom,ked sa nad ranom zobudí. Takze dokopy 3 krát. Cítim už veľké zúfalstvo a nepokoj,ked ma drží a stále saje a nechce pustiť,v noci sú to dlhé hodiny,vlastne nonstop. Je mi to veľmi nepríjemne,bolestivé a už som si aj pár krát poplakala. Akonáhle ho nasilu odpojim,tak sa prebudí a place a nevie zaspinkat. Snažím sa mu to vysvetľovať,rozprávať sa o tom, myslim si,že ma chápe a rozumie mi,ale akoby to bolo silnejšie ako on a nevie byt bez toho. Dve noci som vyskúšala aj tak,že som ho uspala mlieckom a keď sa zobudil po dajakej dobe,som ho hladkala,prihovárala sa,Boo s ním cely čas…ale vôbec ho to neukludnilo, plakal 3 hodiny v kuse a zaspal od vyčerpania. Po druhej noci takéhoto žalostného plakania som si povedala,že to nie je cesta pre nás. Mala som pocit,že sa veľmi trápi a ja s ním. Takze opäť douspavam na prsníku,toľkokrát koľko potrebuje a nechávam ho pricucnuteho. Neviem čo mám robiť. Cítim,že potrebujem viac odpočívať a byt v spojeni sama so sebou a som z toho smutná a nešťastná. Samozrejme ubolena,keďže hormónmi sa mi zmenila citlivosť pŕs a bradaviek. Rozmýšľala som už zúfalo aj nad fľaškou s dudlikom a dať mu kravské mliecko,nikdy nemal ale flašku,tak ani neviem či by to bolo riešenie a samozrejme nechcem,aby sa nám pokazilo prisatie,alebo to ovplyvnilo chrup. Prosím pekne o radu a pomoc. Dakujem pekne

Milá Alexandra,

je pochopiteľné, že v tejto situácii hľadáte rovnováhu medzi svojimi potrebami a potrebami synčeka. Počas tehotenstva môžu mať ženy ohľadom dojčenia širokú škálu pocitov, ktoré sa môžu zo dňa na deň meniť. Môžu byť nadšené, ale tiež môžu pociťovať bolesť prsníkov či bradaviek. Môžu mať syndróm bielej bradavky a s tým spojenú bolesť po dojčení. Preto je dôležité počas tehotenstva dávať mimoriadny pozor na správnu polohu a prisatie a je možné urobiť aj ďalšie kroky pre zmiernenie bolestivosti bradaviek:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=9575

Niekedy matkám dojčenie počas tehotenstva môže byť príjemné, niekedy ich môže prekvapiť vlna negatívnych pocitov počas dojčenia staršieho dieťaťa a môže sa stať, že dojčenie budú považovať za výnimočne náročné.

Okrem krokov pre zmiernenie bolestivosti bradaviek, môžete urobiť aj kroky, ktoré by vám pomohli s bolesťou chrbta. Pokúste sa nájsť v noci počas spania a dojčenia maximum pohodlia, nezostávajte ležať nepohodlne. Takáto zmena môže zahŕňať aj použitie vankúša pre oblasť kolien, členkov, chrbta ako aj dostatok priestoru na spanie a v prípade potreby masáže či iné formy fyzioterapie.

Tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode. Ak sa zdôveria so svojimi pocitmi, možno budú cítiť, že ich všetci nútia do odstavenia, aj keď dieťa rozhodne nie je pripravené. Alebo naopak budú túžiť po zmenách ohľadom dojčenia a nenájdu dostatočnú podporu pri starostlivosti o staršie dieťa na to, aby to dokázali urobiť tak, aby ich dieťa vnímalo tento proces zvládnuteľne. Môžete sa pokúsiť urobiť zmenu ohľadom douspávania, ale na toto pravdepodobne potrebujete pomoc napríklad zo strany manžela. Môžete uspať dieťatko dojčením a následne by ho mohol vziať váš partner do nosiča alebo šatky a pomôcť synčekovi, aby pokračoval v spánku. Vaše bábätko plačom a nespokojnosťou, o ktorej píšete, dávalo najavo, že potrebuje pomoc s udržaním sa v spánku, so spánkom. Toto nevyrieši fľaša s umelým mliekom alebo rôzne kaše na „dobrú noc“. Dôvodov nočného budenia bábätiek v tomto veku môže byť veľa, všetky sú normálne a patrí medzi ne hlavne potreba znovu naspäť zaspať po tom, čo sa skončí jeden spánkový cyklus. Otázku nočného budenia preto nerieši umelé mlieko, kaša, či iné jedlo - deti sa nebudia z dôvodu hladu, budia sa pre iné dôvody a tieto dôvody najlepšie pokrýva dojčenie. Navyše deti v tomto veku umelé mlieko nepotrebujú, ani ak by neboli dojčené. Mliečna kaša nie je žiadny zázračný prostriedok na celonočný spánok bez ohľadu na reklamy, ktoré sa vás o tom snažia presvedčiťRovnako snaha o nahradenie nočného dojčenia ponúknutím vody alebo iného nápoja fľašou nevedie k ničomu. To, že dieťa pije počas dojčenia materské mlieko, je vynikajúce a dôležité, ale z pohľadu nočného budenia je pre dieťa mimoriadne dôležité niečo iné: a síce satie na prsníku, prítomnosť matky, schopnosť dojčenia naspäť dieťa uspať, a podobne. Toto nie je možné nahradiť vodou, mliekom, fľašou. Môžete sa citlivo pokúsiť presmerovať túto potrebu dieťatka na uspávanie, ktoré mu môže poskytnúť jeho otec. Okrem toho medzi krokmi, ktoré by vám mohli pomôcť, by mohlo patriť aj to, že by vám rodina, či známi pomohli vytvoriť podmienky pre to, aby ste počas dňa mali priestor pre vlastné potreby, aby ste si mohli odpočinúť, pospať a získať viac energie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie od douspavania a prisatia počas noci