Mliecko nevie vysat

Erika    11.02.2022, 15:00

Dobrý deň, Mám 3 týždňovú dcérku, kŕmenú len mm, ktorá však má problém mliečko vysat z prsníka. PO 20 minútach kojenia sa odpája alebo zaspáva a podla váhy vypije len okolo 35-40ml. Zvyšok do tých 100ml musím dokrmit odsatym mliekom inak je nespokojná. Uprednostňuje ľavý prsník, akonáhle jej dám pravý znervoznuje sa a nechce sa prisat, aj keď sa prisaje vypije tak 5g a odpaji sa. Mlieka si myslím ze mam dosť, odsajem si aj 160ml. V pôrodnici laktacna poradkyňa nám ukázala ako ma byt správne prisatá, keď ju sledujem aj vidím ze prehlta, a predsa viac ako 40g nevypije. V pôrodnici sme robili skúšku dojcenia, mala bola prisata ako pri laktacnej a výsledok bol 0g. Viete mi prosím Vás poradiť, prečo sa to deje? A ako jej pomôcť?

Milá Erika,

v tejto situácii existujú viaceré kroky, ktoré môžu pomôcť bábätku získavať z prsníka podstatne viac mlieka a časom sa vrátiť k výlučnému dojčeniu. Odporúčame vám čo najskôr sa skontaktovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Sledovanie pitia a správania bábätka pri dojčení má omnoho väčšiu výpovednú hodnotu, než váženie bábätka pred dojčením a po dojčení.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako pri dojčení pomôcť bábätku získavať všetko dostupné mlieko z prsníka a ako ho v prípade potreby udržať na prsníku vďaka dokrmovaniu priamo na prsníku. Poradkyňa by vám tak mohla pomôcť zlepšiť dojčenie, prestať postupne dokrmovať umelým mliekom a vrátiť sa k výlučnému dojčeniu.

Pre návrat k výlučnému dojčeniu je možné urobiť viaceré kroky, ktoré vám bude postupne poradkyňa pri dojčení odporúčať podľa individuálneho vývoja vašej situácie. V tejto situácii potrebujete odporúčania šité na mieru vašej situácii:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Tieto opatrenia pomôžu bábätku aj s dojčením z pravého prsníka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vďaka správnemu prisatiu a stláčaniu prsníka bábätko bude mať potenciál získať maximum mlieka, ktoré je možné získať z prsníka. Nebude tak nutné odsávať, pretože budete priamo pri dojčení prakticky mlieko „odstriekavať“ bábätku do úst. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Bábätká zaspávajú pri dojčení, keď sa tok mlieka spomalí. Staršie bábätká už pri pomalšom toku mlieka nezaspávajú, ale začnú sa od prsníka odtláčať, hnevať sa na ňom. Stláčaním prsníka tomuto prejdete, pretože bábätko bude získavať dostatočný tok mlieka. Tok mlieka ďalej v prípade potreby môžete udržať dokrmovaním priamo na prsníku laktačnou pomôckou. Pre dokrmovanie je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mliecko nevie vysat