SK / CZ / UA / RU

Ako zabezpecit dlhodobe dojcenie

Otázka

dobry den, rada by som sa opytala. Mam dcerku 7 mesacnu, plne kojenu...asi v 3 tyzdnoch zhodnotila lakt. poradkyna ze prisatie dietatka je dobre, ale zdalo sa ze je malo mliecka. Zacala som na jej odporucanie uzivat senovku a benedikt (kapsule). Neskor sme presli dojceneckym strajkom, ktory sa vsak upravil a dojcime sa dalej. Od 1 mesiaca sme pouzivali aj cumlik a v 6 mesiacoch sme ho odstranili. Chovanie dietatka sa odrazu uplne zmenilo, prisatie bolo podla mojho pocitu aj silnejsie ako s dudlikom. Dnes vsak (asi 3 tyzdne bez dudlika) pozorujem ze dcerka saje slabsie a "precmukava". Od vyhodenia dudlika sa zlepsilo to, ze si pekne dudlovanim na prsniku pocka na spustenie mlieka (predtym sa odtrhala), mliecko pije, ale ked dotecie, viac nechce dudlikovat. Pije z oboch prsnikov a mam pocit ze ten prvy nevyprazdni dost. Uz dlhsiu dobu (2-3 mesiace) dcerke dojcenie skor ponukam, ako by pytala mliecko. Moze byt tym sposobene to, ze nesaje dost intenzivne? Niekedy sa napije aj po 1,5 hodine ked ponuknem. Vlastne sa napije vzdy :) Ked som skusila cakat na to kym je hladna, niekedy ani po 3,5 hodine nepytala mliecko. Papa uz mesiac prikrmy a velmi ju bavi lyzicka, hned ako ju vidi otvara ustocka a spapa prikrmu aj dost vela (samozrejme jej extremne vela nedavam). Co v takomto pripade? Nechat zatial dlhsiu dobu len obedny prikrm? Nezavadzat desiatu aby sa neznizil zaujem o kojenie? V noci sa budi na mliecko asi kazde 2-3 hodiny. Kojim stale asymetrickym sposobom, ale dcerka vazi 8kg a je mi uz tazka - opieram si ruku o nohu, ale aj tak vyzera ze jej ta poloha nie je pohodlna. Casto sa prsnika pusti, posadi sa (bez placu) a znova hlada. Nataca sa na kojenie zo sedu. Kojila som aj po leziacky (tak aj uspavam na noc) ale mam male prsia a prisatie tam tiez nie je moc dobre, preto polohy striedam. Ako najefektivnejsie kojit tazsie a vacsie dieta? Mozno je prisatie horsie kvoli nepohodlnej polohe pri papani. Taktiez poprosim o radu ako vysadzat senovku a benedikt. Uzivala som 3x3 a druhy den som znizila na 2x3 a 1x(vecer)2. Mam nechat taketo davkovanie aspom tyzden? a potom 1x3, 2x2 atd? A co sa tyka kojenia - mam ponuknut druhy prsnik aj ked z prveho pila menej? Niekedy prave na tom druhom v poradi zostane dlhsie.

petra | 04.03.2013, 12:17

Odpoveď

Milá Petra,

z hľadiska dlhodobého dojčenia je dôležité, aby ste dojčenie aktívne ponúkali a nečakali, kým dcérka prejaví záujem o dojčenie. Prsníky striedajte, obzvlášť, ak sa vám zdá, že na druhom prsníku pije lepšie, prsníky navyše môžete vystriedať aj viackrát.

Ohľadne polohy na dojčenie - skúste si nájsť akúkoľvek polohu, v tomto veku sa už dá byť veľmi tvorivý, vôbec to nemusí byť poloha ako pri maličkom bábäku. Podstatné je to, aby dieťatko malo bradu v prsníku a nos od prsníka a aby dolnou perou pokrývalo väčšiu časť dvorca ako hornou perou.

Z toho, čo píšete by sme vám navrhli, aby ste senovku s benediktom nevysádzali.

Z hľadiska príkrmov: v prvom rade zabezpečte, aby ste ponúkali často dojčenie a aby bábätko na prsníku skutočne pilo - ak to takto bude, tak potom je dávajte príkrmy podľa jej záujmu v množstve, o ktoré má záujem - nemusí teda ísť len o obed.

Tu sú ďalšie rady, ktoré odpovedajú na väčšinu vašich otázok:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=240

Prečítajte si aj túto našu odpoveď, ktorá vám mnohé objasní:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=329

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri