Transfúzia

Simona    13.02.2022, 23:26

Dobrý deň, po celkovej anestézii a transfúzii môžem dojčiť alebo treba čakať nejaký čas? Ďakujem.

Milá Simona,

nie, nemusíte čakať. Kvalitu a zloženie materského mlieka neovplyvňuje transfúzia krvi po pôrode.  Anestézia (aj celková) sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu – toto celé je otázka pohľadu na dojčenie – lekári sú presvedčení o tom, že pre čerstvo narodené bábätko je dojčenie dôležité – preto matkám po cisárskom reze dojčenie nezakazujú. Akonáhle potrebuje matka napríklad celkovú anestéziu kvôli kyretáži neskôr po pôrode, už zrazu dojčenie dôležité nie je. Účinok anestézie odznieva veľmi rýchlo (preto sa človek prebudí). Po operácii nie je potrebné čakať. Hneď po operácii, môžete dojčiť. Rovnako môžete dojčiť až do doby tesne pred operáciou. Celková anestéza ani lieky, ktoré budete možno po operácii dostávať (antibiotiká, lieky proti bolesti, iné), nie sú pre dojčenie prekážkou. Bez obáv dojčite, dojčenie je pre vaše bábätko veľmi dôležité. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok