Kousání na začátku kojení

Veronika    14.02.2022, 14:53

Dobry den, syn: 6m, plne kojeny, od zacatku bez problemu. Od doby, co se mu prorezaly 2 zuby kouse prakticky pri kazdem kojeni pres den. (U nocniho kojeni nekouse) Kdyz ho prilozim k prsu, tak je jedno jestli je/neni hladovy, krici/je v dobre nalade…. A zacne kousat. Nekdy pomuze prehodit na druhe prso, jindy kouse i druhe, nekdy se u toho smeje, jindy ne. Mate, prosim, nejakou radu? Jsem docela zoufala. Cetla jsem tu, ze deti kousou na konci napr. kvuli toku mleka, ale syn na konci kojeni nekouse… moc Vam dekuji!

Milá Veronika,

hryzenie pri dojčení môže mať viaceré príčiny:

1. Niektoré bábätká hryzú, pretože sa matke znížila tvorba mlieka a ku koncu dojčenia, keď už vlastne poriadne nepijú, tak uhryznú. Niekedy sa môže takéto hryzenie prejavovať aj na začiatku dojčenia. Príčinou nie je rast zúbkov, typicky takto deti reagujú viac pri dojčení v bdelom stave, než pri dojčení v polospánku, napríklad v noci. Vtedy je riešením zvýšiť tvorbu mlieka. Ak by ste chceli vyhodnotiť dojčenie z hľadiska výdatnosti pitia bábätka, odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pre zlepšenie dojčenia by bolo potom dôležité postupovať podľa tohto postupu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Môžu existovať aj iné príčiny hryzenia, ktoré sú z vášho popisu ale menej pravdepodobné:

2. Niekedy to môže súvisieť s rastom zubov. Toto väčšinou prejde samo od seba.

3. Niekedy bábätká hryzú, keď už na prsníku zaspávajú a strhnú sa zo spánku.

4. Niekedy sa bábätká ku koncu dojčenia hrajú a uhryznú. Vtedy sa skúste vyhnúť tomu, aby sa len hralo s prsníkom. Pozorujte, v ktorých situáciách sa to stáva, a pokúste sa im zabrániť, predísť im. Skúste mu povedať: „Nie!“ Postupujte podľa toho, ako poznáte svoje dieťatko. Neexistuje univerzálny návod, len dobré poznanie vášho dieťaťa a hľadanie toho, čo vo vašom vzájomnom vzťahu funguje. Ak sa to dá, skúste nekričať. Toto postupne prejde. V niektorých prípadoch pomáha, ak ku koncu dojčenia zabezpečíte, aby bolo bábätko dostatočne hlboko prisaté (ako keď bol novorodenec), alebo keď ho jemne pritiahnete do prsníka (hoci prirodzená reakcia je skôr bábätko odtiahnuť), lebo vtedy je menšia pravdepodobnosť, že bude mať možnosť pohrýzť.

5. Okrem toho by bolo dobré vylúčiť to, či je bolesť pri hryzení spôsobená len uhryznutím alebo či ju nespôsobuje aj nejaká infekcia. Najčastejšou príčinou takéhoto neskorého nástupu bolesti je poškodenie bradaviek. Takáto bolesť býva silná a je ju potrebné riešiť, pretože s takouto bolesťou je mimoriadne náročné pokračovať v dojčení. Existujú špeciálne postupy, ako takúto bolesť liečiť. Ranky na prsníku sa nevytvárajú len preto, že bábätku začali rásť zuby. A poškodenie bradaviek môže súvisieť s infekciou aj v prípade, že nemáte viditeľne poškodené bradavky. Bradavky môžu navonok vyzerať úplne zdravo a predsa môže matka trpieť infekciou, ktorá bola spojená s poškodením tkaniva bradaviek. Toto by bolo dobré odlíšiť v osobnom kontakte s poradkyňou, aby ste sa mohli aj porozprávať o spôsoboch liečby.  Ak by to bolo potrebné, je dôležité bradavky preliečiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kousání na začátku kojení