Zastavení laktace

Veronika    17.02.2022, 11:16

Dobry den.Prosim 5.den nekojim jelikoz uz nechci mala ma 15.m kojila jsem uz jen v noci a ted prestala úplně,prsa se nenalivala ale udelalo se mi vetsi ztvrdle citlive misto..prsa mam svazane obvazem 4.den.Musela jsem ve sprse masirovat ale zadna zmena tak jsem je odstrikala.Je to mensi ale porad to tam je.Mam v tom takto pokracovat?Doktorka mi neporadila,predepsala prasky na zastavení ale ty nechci.Dekuji

Milá Veroniko,

pri bolesti prsníkov si môžete dať lieky od bolesti (napríklad ibuprofén). Pri vysokej tvorbe mlieka trvá určitú dobu, nech sa situácia zlepší, najhoršie sú prvé dva - tri dni a potom ďalej počítajte s približne dvoma týždňami, počas ktorých sa tvorba mlieka bude zmierňovať. Pri zväzovaní prsníkov sa môže ľahšie stať, že sa niektorá čas prsníka zablokuje, je to jeden z dôvodov, pre ktorý nie je vhodné toto robiť. Hrču, ktorá sa vám vytvorila, môžete postupne skúsiť odstriekať a sama od seba by najneskôr do 48 hodín mala zmiznúť. Môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky. Ak by hrča pretrvávala a situácia sa nezlepšovala, je potrebné riešiť túto otázku s gynekologičkou.

Máte pravdu, riešením tejto situácie nie je užívanie liekov na zastavenie tvorby mlieka. Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh (ako ste aj sama videli). Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné. Ak momentálne pociťujete veľké bolesti, dočasne môžete užívať lieky od bolesti, aby ste prekonali dni, kým sa tvorba mlieka znižuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zastavení laktace