Strata menštruácie a kvasinková infekcia

Andrea    22.02.2022, 20:50

Dobrý deň, môj syn má 2 roky a 3 mesiace. Stále ho dojčím, prvú menštruáciu som dostala až v októbri minulého roka. Bola pravidelná až po tento mesiac, kedy som ju nedostala, aj keď všetko nasvedčovalo tomu, že príde. Môj syn je v období vzdoru a pýta si mlieko viac ako predtým, kedy cez deň jedol len párkrát a niekedy doslova len vymýšľa, aj keď pred chvíľou jedol. V dňoch, keď som mala dostať menštruáciu v noci dlho a často jedol. Je môžné, že sa mi kvôli jeho častejšie jedeniu opäť zvýšila tvorba prolaktínu a nedostala som menštruáciu? Zároveň som dostala kvasinkovú infekciu v pošve a keď som opísala túto situáciu gynekologičke, povedala, že som z dojčenia možno oslabená. Ďakujem za odpoveď

Milá Andrea,

dojčenie sa často nesprávne považuje za vinné zo všetkého, čo sa deje v živote ženy alebo dieťatka. Dojčenie nedostáva potrebnú podporu a to často ani zo strany zdravotného systému, hoci gynekologička by mala podporovať dojčenie ako prvá, pretože pre jej pacientku predstavuje predčasné odstavenie riziká pre jej zdravie.  Dojčenie nespôsobuje oslabenie ženy, nespôsobuje kvasinkovú infekciu v pošve. Naopak. Matky ohrozuje nedojčenie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/zdravie-matky/

Dojčenie je pre matku zdravé. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Rovnako to, že sa vám menštruačný cyklus vrátil po 1,5 roku života bábätka je úplne typické, štatisticky dojčiace ženy dostávajú menštruáciu približne 14 – 17 mesiacov po pôrode. A menštruačný cyklus typicky bez ohľadu na to, či žena dojčí alebo nedojčí, reaguje na stres ženy. Toto je normálna fyziologická reakcia organizmu: v prípade náročných životných situácií, v ktorých žena prežíva záťaž, stres, sa plodnosť zmení tak, aby bolo menej pravdepodobné otehotnieť, keďže telo stres vyhodnocuje ako situáciu nevhodnú pre náročné tehotenstvo a starostlivosť o ďalšie maličké bábätko. Ak sa teda sťažila starostlivosť o vaše dieťatko, je pochopiteľné, že keďže musíte vynakladať viac energie, fyzickej, aj psychickej na starostlivosť, prežívate istú formu stresu a toto môže odsunúť ovuláciu a tým pádom aj menštruáciu. Časté dojčenie je prejavom toho, že starostlivosť o dieťatko sa prechodne stala náročnejšou. Synček sa v tomto období nedojčí preto, že ide „jesť“, ale preto, čo všetko mu dojčením poskytujete: možnosť spracovať hnev, frustráciu z toho, že sa veci okolo neho nedejú tak, ako si predstavoval, z toho, že ho okolie nechápe, pretože ešte stále nemá rečové zručnosti na takej úrovni, aby dokázal vyjadriť svoje pocity dostatočne dobre. Mnohé deti v tomto veku sa dojčia veľmi často, pretože dojčenie je často jediné, čo ich dokáže upokojiť, dojčenie im poskytuje priestor pre nastolenie rovnováhy, pre reguláciu telesných funkcií po tom, čo zažil hnev, frustráciu, smútok, sklamanie. Zároveň mu každým dojčením v takejto situácii okrem pomoci s jeho telesnými aj psychickými funkciami dávate pocítiť vašu bezpodmienečnú lásku a úplné prijate, bez ohľadu na to, čo sa pred chvíľou dialo. Toto je z vašej strany obrovská investícia. Každým jedným dojčením, pritúlením a prijatím dávate synčekovi pocítiť, že nech sa deje čokoľvek, s vašou láskou môže počítať. Učíte ho, že jeho potreby napĺňajú ľudia a nie veci. Toto je mimoriadne cenný základ pre psychickú stabilitu a dôveru vo vzťahy a lásku v jeho dospelosti.

Ak je teda teraz prechodne potrebné sa o synčeka starať veľmi intenzívne, čo sa prejavuje aj častým dojčením, vaše telo to spracúva tak, že potláča plodnosť. Toto samo o sebe je v podstate správna reakcia a nepredstavuje to zdravotné riziko. Ak túto otázku riešite s ohľadom na snahu o ďalšie tehotenstvo, a ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je obmedzovať dojčenie alebo odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje, ale začať už teraz sledovať svoje znaky plodnosti na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete https://www.plodar.sk/plodnost/). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata menštruácie a kvasinková infekcia