Dite pribyva malo

Petra    23.02.2022, 18:37

Dobry den, mam 3.5 mesicniho chlapce. Ve 3 mesicich jsme meli 5.67 kg (mezi mesicne jsme pribrali 800g). Nyni jsme za 2 tydny pribrali jen 100g. Syna kojim na casovani (on si moc nerika,tak se snazim pri probuzeni a usinani). Kojim tak 12x denne, prs stlacuji, kdyz neslysim polykani. Syn cura tak 18x denne a stolici ma 6x denne (jsme bezplenkaci a vse si zapisuji). S ditetem spim, ale na vecer si netroufam, davam ho postylky vedle sve. Koupu se s nim, davam si ho na nahe telo. Mleka mam pomerne dost, spousti se dost casto. Syna nechavam na prsu i pres hodinu, kdyz si chce ve spani cumlat. Je pak klidnejsi. Vzdy, kdyz se blizi spanek a chci kojit, syn krici. Pak usne a kojit lze, je v polospanku. Pri probouzeni ten problem nemame. Kdyz odsaju mleko, mam i 140 ml po kojeni. Syna vazim a po kojeni myva prirustek 100-120g. Kdyz se vycura a vykadi, jsme zase na nule. Prijde mi, ze neumi travit me mleko. Na podporu kojeni piju Caro, obcas kojici caje, beru vitaminy, lecithin, piskavici. Proti padani vlasu beru Donna hair a colagen (doporuceno v lekarne pri kojeni). Da se neco udelat s vahou syna? Predem dekuji za odpoved

Milá Petro,

prostriedky, ktoré užívate na vlasy, s touto situáciu nesúvisia a ak ich chcete používať, môžete v tom pokračovať. Ak bábätko prestáva priberať, toto má svoje príčiny, ktoré vám odporúčame vyhodnotiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s laktačnou poradkyňou by ste mali vyhodnotiť:

a) pauzy v brade pri pozorovaní dojčenia - inými slovami, ako vyzerá pitie bábätka a ako výdatne pije. Toto môžete porovnať s našimi videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

b) okrem toho je mimoriadne dôležité, ako sa bábätko pri dojčení správa - ak je vo všeobecnosti spokojné, neodťahuje sa, pije, bez problémov sa prisáva, má záujem o dojčenie, dojčí sa podľa svojich potrieb, dojčí sa dostatočne často s pauzami v brade a nemá pri dojčení žiadne iné problémy, potom toto môže byť faktor, ktorý poukazuje na to, že dojčenie je v poriadku. Z toho, čo popisujete, sa však zdá, že bábätko sa bdelom stave odmieta prisať a naopak spokojnejšie sa dojčí pri precitaní zo spánku. Toto býva pomerne typická reakcia na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako znížený. Je logické, že takáto príčina sa vám nebude zdať pravdepodobná, keďže dokážete odsať pomerne veľa mlieka a cítite spúšťací reflex, ale aj preto je kľúčové toto vyhodnotiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, pretože rozhodujúce by malo byť pozorovanie pitie a správania bábätka na prsníku. Situácia, v ktorej bábätká začnú reagovať na zníženie toku mlieka, sa totiž paradoxne často stáva ženám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka. Takáto situácia z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Typicky sa takéto správanie bábätka začína vyskytovať po 2 – 3 mesiaci života a typicky je menej vypuklé v čase spánku, precitania, pri nočných dojčeniach. Prečítajte si tento dokument a skontrolujte, či žiadne z vymenovaných dôvodov pre zníženie tvorby mlieka nenastali vo vašom prípade:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ak by bábätko skutočne nepriberalo dostatočne, toto má príčinu. Najčastejšou príčinou nedostatočného hmotnostného prírastku výlučne dojčených detí je nedostatočný príjem materského mlieka. Preto prvou voľbou riešenia takejto situácie by mali byť kroky, ktoré pomôžu zvýšiť príjem materského mlieka zo strany bábätka. Aj preto je kľúčové skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou, pretože v prípade, že by toto bolo indikované, dokáže vám s týmto pomôcť. Ak bude bábätko získavať dostatok materského mlieka, bude dostatočne priberať, príčinou tejto situácie nie je to, že by bábätko mlieko získalo, ale nedokázalo ho stráviť alebo že by bolo „slabé“.

Ak by sa ukázalo, že je potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Z prostriedkov, ktoré už používate, z hľadiska zvyšovania tvorby mlieka nemá zmysel používať lecitín. Ten tvorbu mlieka nezvyšuje, mohol by byť indikovaný ako podporná liečba popri ďalších opatreniach v prípade, že žena trpí opakovane zablokovanými mliekovodmi alebo zápalmi prsníka.
Iba v prípade, že by sa vyčerpali všetky ostatné možnosti pre zvýšenie príjmu materského mlieka a momentálne toto nie je možné optimálne zlepšiť, pripadá do úvahy iné riešenie a tým by už nemalo byť podávanie umelého mlieka, ale podávanie kalorického jedla. Ale udržanie výlučného dojčenia má obrovský zmysel a ak by to bolo potrebné, existujú kroky, ako zvýšiť príjem mlieka tak, aby bábätko dostatočne priberalo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dite pribyva malo