Noční kojení + ucpané žlázy

Klára    23.02.2022, 18:47

Dobrý den, předem děkuji za možnost využít Vaší online poradny. Můj problém spočívá v kojení mé tříměsíční dcery, od začátku bylo její přisávání k prsu velmi bolestivé, které se časem nezlepšuje, je to stále stejné, ne-li horší. Když jí vložím do pusy malíček je cítit, že má opravdu silný skus. Po chvilce kojení bolest ustoupí, ale ani tak to není nijak příjemné. Před kojením se snažím vždy bradavku trochu zvlhčit a změkčit mlékem, aby bolest nebyla tak silná. Dále se mi v prsou celkem pravidelně tvoří tvrdá bolavá místa, která se snažím nahřávat, masírovat před kojením a chladit po kojení. Stále se ale vrací a momentálně mám již takto ztvrdlé více jak půl prsu, je to velmi bolestivé, ale i tak se snažím z prsu kojit. Tuším, že to může být z dlouhého nočního kojení, u kterého dcera sice usne, ale i po půl hodině a déle kdy jí buď prso vypadne, nebo jí jej vyjmu se do pár minut začne probouzet a prso opět hledat, které jí hned nabídnu, jinak se nadobro probudí a začne plakat. Takto se to opakuje v řádu několika hodin, dokud neusne úplně na delší časový úsek. Přes den také občas bojujem s kojením, po chvíli pití se dcera začne hrozně vrtět, tahat mě celkem agresivně za triko, kůži a do toho se začne opakovaně odpojovat a následně hystericky přisávat, když jí prso vezmu začne brečet. Netuším čím to může být, že je u toho tak neklidná. Dudlík mi absolutně odmítá, vyzkoušela jsem několik tvarů a materiálů, vždy když se jej snažím vložit do jejích úst, začne se vztekat, plakat, plivat jej ven. Zkoušela jsem dávat jej hned po kojení, ale ona hned pozná, že to není prso a nevezme si jej. Děkuji moc za radu a za pomoc. 

Milá Kláro,

ďakujeme za vaše milé slová. V tejto situácii je zjavné, že potrebujete, aby sa akútne urobili kroky pre zlepšenie dojčenia, pretože je pochopiteľné, že bolestivé dojčenie s nespokojným bábätkom je veľmi náročné. Bolesti po prisatí bábätka, opakovane sa vyskytujúce zablokovania mliekovodov spolu s nespokojnosťou bábätka pri dojčení majú jednu spoločnú príčinu a tou je to, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku. V tejto situácie vám môže významne pomôcť osobná konzultácia s profesionálnou laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spoločne s laktačnou poradkyňou by v tejto situácii bolo kľúčové urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje a súčasne pri správnom prisatí sa prsník vyprázdňuje pri dojčení rovnomerne, nevznikajú miesta, v ktorých by sa začalo hromadiť mlieko. Bolesť, akú pri dojčení popisujete – pri prisatí, ktorá postupne odznieva, je typickou bolesťou v reakcii na nesprávne prisatie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Pri správnom prisatí bábätka nepredstavuje problém ani dlhé alebo časté dojčenie a aj preto tento krok je dôležitý aj pri nočnom dojčení.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

V tejto situácii je nepochybné, že by vám mohli pomôcť aj tieto kroky:

  • ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky
  • skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky po dojčení.
  • pomôcť vám môže okrem iného začať užívať lecitín v dávke 1200 mg 4x denne.
  • skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú a je pravdepodobné, že v tejto situácii vám môže pomôcť aj preliečiť bradavky prostriedkami, ktoré vám odporučí laktačná poradkyňa. Ak už na bradavky používate mastičky, zvlášť s obsahom lanolínu či vazelíny, odporúčame vám prestať ich používať, pretože sú jednou z možných príčin, pre ktoré sa bolesť bradaviek stáva chronickou. Ak máte potrebu pred prisatím zmäkčiť bradavky, môžete ich potrieť olivovým olejom.
  • jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.
  • úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Noční kojení + ucpané žlázy