Plný prsník

Jana    23.02.2022, 19:06

Dcérka má ukončený 5 mesiac doteraz čisto dojčena .V posledných dňoch sa mi jeden prsník nalieva príliš predchádzalo tomu aj bolestive prisatie pichanie v prsníku počas dojčenia...Chcem sa opýtať mam si prsník medzi kojenim aj odstriekavat ale keď odstriekam myslím ze tvorba sa opäť zvýši a prsník sa plní viac a viac dcérka sa dojci častejšie ale malo cítim to na prsnikoch ze nie vždy ich vyprazdni uplne alebo pre mňa dostatočne. Neviem ako mam postupovať s tým prsníkov ktorý sa nalieva extrémne.Dakujem za odpoved.

Milá Jana,

v tejto situácii vám odporúčame osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože problémy s prsníkmi a bradavkami sa nedajú diagnostikovať prostredníctvom internetu.

Spoločne s poradkyňou by ste dostali odpoveď na otázku, čo vlastne dcérka na prsníku robí, pretože pozorovaním dojčenia je možné posúdiť, či dieťa na prsníku pije alebo saje bez pitia. Naučiť sa vyhodnotiť, či bábätko pije je možné aj prostredníctvom týchto videoukážok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Takto naliaty prsník môže súvisieť napríklad s jeho nedostatočným vyprázdňovaním a následným znižovaním tvorby mlieka. Zvlášť v prípade, že ste začali takúto situáciu pozorovať teraz – 5 mesiacov po pôrode a pred tým sa nevyskytovala, je nepravdepodobné, aby išlo o náhle zvýšenie tvorby mlieka. Bolestivé prisatie a pichanie v prsníku len potvrdzuje teóriu, že v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou pravdepodobne vyhodnotíte, že situáciu by pomohlo zlepšiť zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka. Ak by to tak bolo, takéto správanie bábätka môže súvisieť s tým, že reaguje na tok mlieka, ktorý vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Nesprávne prisatie bábätka tiež môže spôsobiť bolesti bradaviek, dvorca alebo celého prsníka, pichanie a bolestivé prisávanie.

Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie.

Pre vyhodnotenie vašej konkrétnej situácie je však kľúčové vyhodnotiť dojčenie s poradkyňou. V prípade, že by ste vyhodnotili, že ide o reakciu na zníženie toku mlieka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Okrem toho by v takom prípade bolo mimoriadne dôležitým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní a že bude pri dojčení v polospánku spokojnejšie. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plný prsník